Ερευνητές από την Ιταλία, που εξέτασαν 500 γυναίκες, ανακάλυψαν ορισμένους παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο ακμής μετά την ηλικία των 25 ετών-όπως χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, υψηλό στρες και οικογενειακό ιστορικό ακμής ενηλίκων.

Δερματολόγοι δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα παραπάνω προκαλούν ακμή σε ορισμένες γυναίκες αλλά είναι λογικό να εμπλέκονται.

Η Dr. Debra Jaliman, του Mount Sinai, βλέπει πως άνθρωποι που τρέφονται με γρήγορο φαγητό τείνουν να εμφανίζουν ακμή περισσότερο.

Η Jaliman δήλωσε ότι η έρευνα εμπλέκει τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που προκαλούν αύξηση του σακχάρου.

Επίσης, το χρόνιο στρες επηρεάζει τη γενική υγεία και θα μπορούσε να φανεί στο δέρμα.

Πάνω από 80% των εφήβων έχει ακμή.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι βλέπουν το δέρμα τους να καθαρίζει μετά την ηλικία των 20 ετών, ανέφερε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Luigi Naldi, του Study Center of the Italian Group for Epidemiologic Research in Dermatology στο Bergamo.

Παρόλα αυτά, μεταξύ 20% και 40% των ενηλίκων συνεχίζουν να έχουν εξάρσεις ακμής.

Η Jaliman δήλωσε ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν ακμή στην ενήλικο ζωή πιο συχνά από τους άντρες. Συχνά οφείλεται σε αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και σε ορμονικές ανισορροπίες.

Οι γυναίκες μπορεί, για παράδειγμα, να εμφανίσουν ακμή πριν την έμμηνο ρύση ή όταν ξεκινούν ή σταματούν τα αντισυλληπτικά χάπια.

Ωστόσο, δεν είναι εντελώς σαφές γιατί ορισμένες γυναίκες συνεχίζουν να έχουν ακμή, ενώ άλλες όχι.

Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες που επισκέφτηκαν δερματολογικές κλινικές σε 12 ιταλικές πόλεις. Συνολικά, 248 διαγνώστηκαν με ακμή και 270 με άλλες παθήσεις (ομάδα ελέγχου).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής συνδέονταν με τον κίνδυνο διάγνωσης ακμής.

Γυναίκες που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά ή ψάρι λιγότερες από 4 ημέρες την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακμή σε σύγκριση με γυναίκες που τα κατανάλωναν πιο συχνά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology.

Δεν είναι σαφές όμως αν τα φρούτα και τα λαχανικά συγκεκριμένα προστατεύουν από την ακμή, σύμφωνα με άλλη δερματολόγο που επισκόπησε την έρευνα.

Η Dr. Bethanee Schlosser, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, σημείωσε ότι γυναίκες με διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να καταναλώνουν πολλές τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Σημείωσε ότι η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ πρόσληψης γαλακτοκομικών και ακμής που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα της ομάδας.

Είναι πιθανό, πρόσθεσε, οι διατροφικοί παράγοντες που συνδέονται με την ακμή να είναι διαφορετικοί σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Μαζί με τη διατροφή, τα επίπεδα στρες των γυναικών συνδέθηκαν με κίνδυνο ακμής. Όσες ανέφεραν υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα στρες είχαν τριπλάσιο κίνδυνο ακμής σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν λιγότερο στρες.

Ο κίνδυνος ακμής ήταν επίσης υψηλότερος σε γυναίκες των οποίων οι γονείς ή τα αδέρφια είχαν ακμή ως ενήλικες. Το ίδιο ίσχυε για γυναίκες που δεν συνέλαβαν ποτέ ή που είχαν υπερτρίχωση.

Σύμφωνα με την Jaliman, τα τελευταία ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να αντικατοπτρίζουν την επίδραση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

 

 

Πηγές:
Journal of the American Academy of Dermatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας