Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζουν προεκλαμψία, κινδυνεύουν στην υπόλοιπη ζωή τους από νοσήματα του αμφιβληστροειδούς. Αυτό έδειξε μελέτη κοόρτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obstetrics & Gynecology».

Μία στις 20 γυναίκες παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  υψηλή πίεση και πρωτεϊνοουρία. Αυτή η προεκλαμψία είναι μια μετέπειτα επίφοβη επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Η παθολογική προδιάθεση των αιμοφόρων αγγείων, που οδηγεί στην προεκλαμψία παραμένει.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες μετά την προεκλαμψία κινδυνεύουν από αρτηριακή υπέρταση, από παθήσεις του κυκλοφορικού και από νεφρική ανεπάρκεια.  Μια άλλη συνέπεια θα μπορούσαν  τώρα να είναι και οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με την   Nathalie Auger από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και την  ανάλυσή της που περιέχει  δεδομένα από την κρατική υγειονομική περίθαλψη στο Κεμπέκ του Καναδά.

Η επιδημιολόγος εξέτασε αν  γυναίκες, στις οποίες  παρατηρήθηκε προεκλαμψία με αφορμή την εγκυμοσύνη στο νοσοκομείο, νόσησαν στα επόμενα χρόνια από οφθαλμολογικές παθήσεις συχνότερα από τις γυναίκες που δεν είχαν προεκλαμψία.

Η μελέτη περιέλαβε συνολικά  1,1 εκατ. γυναίκες στο χρονικό διάστημα από το 1989 μέχρι τον Μάρτιο του  2014. Τα αποτελέσματά της ήταν σημαντικά, καθώς  οι γυναίκες με προεκλαμψία είχαν στο ιστορικό τους διπλάσιες φορές και περισσότερο νοσήσει από αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και επτά φορές από αμφιβληστροειδοπάθεια συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς προεκλαμψία.

Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξαν και άλλοι συνοδευτικοί παράγοντες, όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση, η παχυσαρκία κλπ.  Η Νathalie Auger θεωρεί  ότι οι  γυναίκες μετά την εμφάνιση της  προεκλαμψίας θα πρέπει να εξετάζονται κανονικά για παθήσεις των ματιών, προκειμένου να ανακαλύψουν έγκαιρα τα νοσήματα του αμφιβληστροειδούς πριν αυτά οδηγήσουν  περαιτέρω σε μόνιμα προβλήματα όρασης.

 

 

 

 

 

 

Πηγές:
«Obstetrics & Gynecology».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο