Έρευνα του University of Illinois, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που συμμετείχαν σε θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία ή η χρήση αντικαταθλιπτικών για προβλήματα ψυχικής υγείας είχαν καλύτερο αποτέλεσμα και αλλαγές σε χαρακτηριστικά προσωπικότητας σε σχέση με όσους δεν συμμετείχαν.

Ερευνητές επισκόπησαν 207 έρευνες περισσότερων των 20.000 ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που υποβλήθηκαν σε θεραπευτικές παρεμβάσεις και ανακάλυψαν ότι, κατά μέσον όρο, ήταν σημαντικά λιγότερο νευρωτικοί και πιο εξωστρεφείς σε σχέση με πριν την έρευνα.

Τα ευρήματα δεν συμφωνούν με την ιδέα ότι χαρακτηριστικά προσωπικότητας δημιουργούνται στη γέννηση ή στην παιδική ηλικία και μένουν ίδια, σύμφωνα με τον Brent Roberts, του University of Illinois at Urbana-Champaign.

Πρόκειται για ενδείξεις ότι η ιδέα πως η προσωπικότητα δεν αλλάζει είναι λανθασμένη, δήλωσε ο  Roberts. Δεν θεωρεί ότι η προσωπικότητα αναδιοργανώνεται σημαντικά. ‘’Δεν έχουμε έναν εσωστρεφή και τον κάνουμε εξωστρεφή’’, δήλωσε. Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η προσωπικότητα εξελίσσεται και μπορεί να εξελιχτεί.

Σύμφωνα με τον Roberts, άνθρωποι με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού τείνουν να είναι πιο αγχώδεις, με ευμετάβλητη διάθεση και θλιμμένοι.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι ορισμένοι κλινικοί ψυχολόγοι βλέπουν το νευρωτισμό ως πυρήνα κάθε μορφής ψυχοπαθολογίας, είτε είναι χρήση ουσιών, είτε ψυχοπάθεια, κατάθλιψη ή διαταραχή πανικού,

Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αλλαγή φάνηκε στον νευρωτισμό δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή σε μεγάλο μέρος αυτό προσπαθούν να θεραπεύσουν οι θεραπευτές.

Οι παρεμβάσεις συνδέθηκαν με αλλαγές σε μετρήσεις χαρακτηριστικών προσωπικότητας, σε διάστημα 24 εβδομάδων, αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin. Η συναισθηματική σταθερότητα ήταν ο πρωταρχικός τομέας χαρακτηριστικών που εμφάνισε αλλαγή ως αποτέλεσμα της θεραπείας.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές άλλαξαν περισσότερο και όσοι είχαν προβλήματα χρήσης ουσιών άλλαξαν λιγότερο.

Πηγές:
Psychological Bulletin.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή