Μπορεί η διάσειση να επιταχύνει τη νοητική εξασθένηση σε ανθρώπους που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο του Alzheimer;

Ερευνητές εξέτασαν 160 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι η διάσειση φάνηκε να επιταχύνει την εξασθένηση του εγκεφάλου λόγω Alzheimer και τη νοητική εξασθένηση σε ανθρώπους με γενετικό κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε ότι η διάσειση προκάλεσε την αύξηση του κινδύνου για Alzheimer.

Η Jasmeet Hayes, του Boston University School of Medicine, ανακάλυψε πως η διάσειση συνδεόταν με χαμηλότερη πάχυνση του φλοιού  σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι οι πρώτες που επηρεάζονται από τη νόσο Alzheimer.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι σε συνδυασμό με γενετικούς παράγοντες, η διάσειση μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με επιταχυνόμενη πάχυνση του φλοιού και έκπτωση μνήμης σε σχετικές με τη νόσο Alzheimer περιοχές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν σχετικά νέοι, με μέση ηλικία τα 32 έτη.

Δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν υποσχόμενα για τον εντοπισμό της επίδρασης της διάσεισης στη νευροεκφύλις,η νωρίς στη ζωή κάποιου. Επομένως είναι σημαντικό να διαπιστωθεί η εμφάνιση και τα επακόλουθα συμπτώματα της διάσεισης.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η έρευνα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στον εντοπισμό των μηχανισμών που συνδέονται με τη διάσειση, που επιταχύνουν νόσους του εγκεφάλου  όπως Alzheimer, Πάρκινσον και χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια.

Η Hayes, κατέληξε ότι αγωγές μπορεί ενδεχομένως να αναπτυχθούν μελλοντικά για τη στόχευση αυτών των μηχανισμών και την καθυστέρηση έναρξης των νευροεκφυλιστικών νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Brain.

 

Πηγές:
Brain.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία