Προβλήματα με την ‘’καλωδίωση’’ του εγκεφάλου σε πρόωρα μωρά φαίνεται να προκύπτουν μήνες πριν τη γέννησή τους, αναφέρει μικρή έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν  ότι παράγοντες που συμβάλλουν στον πρόωρο τοκετό μπορεί επίσης ενδεχομένως να επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και θα μπορούσαν να συνδέονται με προβλήματα όπως ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής /υπερκινητικότητας.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσουν τη συνδεσιμότητα εγκεφάλου σε 32 έμβρυα. Από αυτά, 14 γεννήθηκαν πρόωρα, στις 24 έως 35 εβδομάδες.

Τα έμβρυα που γεννήθηκαν πρόωρα φάνηκε να έχουν ασθενέστερες συνάψεις σε περιοχές του εγκεφάλου όπου αναπτύσσονται οι γλωσσικές ικανότητες.

Ο Dustin Scheinost, του Yale School of Medicine's Magnetic Resonance Research Center, δήλωσε ότι τα πρόωρα είναι γνωστό πως έχουν αλλαγές στον εγκέφαλο σε περιοχές του λόγου και οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα έμβρυα ήταν στις ίδιες περιοχές.

Ωστόσο, η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο μεταξύ ασθενών συνάψεων στο έμβρυο και πρόωρου τοκετού, η οποία δεν αποδείχτηκε αιτιατή.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Dr. Laura Ment, οι βλάβες στη συνδεσιμότητα σε περιοχές του λόγου σε πρόωρα μωρά χρειάζονται νέες έρευνες αλλά τα ευρήματα είναι σημαντικά για νέες μελέτες όσον αφορά τα αίτια και το αποτέλεσμα του πρόωρου τοκετού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελλοντική έρευνα θα εστιάσει στη λοίμωξη και στη φλεγμονή ως πιθανά αίτια πρόωρου τοκετού και πώς αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

 

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας