Χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης του εγκεφάλου στην εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη στη μητέρα και χαμηλό βάρος στο μωρό κατά τον τοκετό, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η  BDNF, που είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τη διάθεση, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τον πλακούντα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός μωρού. Αλλάζει συνεχώς κατά την εγκυμοσύνη.

Η πτώση των επιπέδων της πρωτεΐνης βρίσκεται πίσω από την κατάθλιψη, που είναι συχνή στην εγκυμοσύνη.

Η Lisa M. Christian, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι επίπεδα της BDNF αλλάζουν σημαντικά στην εγκυμοσύνη και έχουν προγνωστική αξία για καταθλιπτικά συμπτώματα σε γυναίκες, καθώς και για φτωχή ανάπτυξη του εμβρύου.

Ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, από 139 γυναίκες και παρατήρησαν ότι τα επίπεδα BDNF μειώθηκαν σημαντικά από το πρώτο έως το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια αυξήθηκαν μετά τον τοκετό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα BDNF στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο προέβλεπαν μεγαλύτερα συμπτώματα κατάθλιψης το τρίτο τρίμηνο.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά έχει φανεί πως αυξάνουν τα επίπεδα της BDNF. Ωστόσο, η λύση μπορεί να είναι κατάλληλη για ορισμένες εγκύους αλλά όχι χωρίς πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες, δήλωσε η Christian.

Άλλος αποτελεσματικός τρόπος αύξησης των επιπέδων της BDNF είναι μέσω της άσκησης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Christian σημείωσε ότι με έγκριση από τον γιατρό, το να παραμένει μια γυναίκα σωματικά δραστήρια στην εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων της BDNF, που έχει οφέλη στη διάθεση μιας γυναίκας και στην ανάπτυξη του μωρού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology.

 

Πηγές:
Psychoneuroendocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο