Νέα έρευνα εξετάζει γιατί γυναίκες που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο καθυστερημένος και μακρύτερης διάρκειας τοκετός μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο.

Ερευνητές του King's College London θέλησαν να ερευνήσουν τις φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα της μητέρας, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν επιπλοκές εγκυμοσύνης όσον αφορά τις συσπάσεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology, πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς, για να εξετάσει τη σχέση  μεταξύ γήρανσης της μητέρας και της δομής της μήτρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr. Rachel M. Tribe, χρησιμοποίησαν μοντέλο εγκύου ποντικού που μιμόταν τη γήρανση της μητέρας. Η γονιμότητα ενός θηλυκού ποντικού φτάνει στο απόγειό της στους 3-5 μήνες ηλικίας, επομένως ποντικοί 8 μηνών ήταν ισοδύναμοι με γυναίκες ηλικίας 35.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις λειτουργίες της μήτρας και των μυών της σε ποντικούς που κυοφορούσαν. Εξέτασαν πώς λαμβάνουν χώρα οι συσπάσεις πώς ανταποκρίνεται η μήτρα στην οκυτωκίνη και τον διαθέσιμο αριθμό μιτοχονδρίων, καθώς και τη σηματοδότηση της προγεστερόνης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αλλαγές σε ορμονικά σήματα και στη μυϊκή δομή που θα μπορούσαν να εξηγούν την καθυστερημένη έναρξη του τοκετού.

Σε μεγαλύτερης ηλικίας ποντικούς, η ικανότητα σύσπασης των μυών βλάφτηκε.

Οι μύες ανταποκρίνονταν επίσης λιγότερο στην ωκυτοκίνη και είχαν χαμηλότερο αριθμό μιτοχονδρίων.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν αλλαγές στη σηματοδότηση προγεστερόνης, που πιστεύουν ότι προκαλούν καθυστέρηση στον τοκετό. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικές φυσιολογικές και κυτταρικές αλλαγές που συνδέονται με την ηλικία μιας μητέρας, οι οποίες οδηγούν σε δυσλειτουργία κατά τον τοκετό. Η χρονική στιγμή του τοκετού και της εξέλιξης της διαδικασίας του συνδέεται άμεσα με την ηλικία της μητέρας και αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

 

 

Πηγές:
Physiology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;