Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι άνθρωποι που εμφανίζουν υπέρταση σε μεγάλη ηλικία μπορεί ενδεχομένως να έχουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Η έρευνα αποκαλύπτει περαιτέρω ότι άνθρωποι που εμφανίζουν υπέρταση στην ηλικία των 80 και άνω έχουν μικρότερο  κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η υπέρταση και άλλοι παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς, γενικά θεωρείται πως αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Η ερευνήτρια Maria Corrada, καθηγήτρια στο University of California, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι η υπέρταση δεν είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια σε ανθρώπους 90 ετών και άνω αλλά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι συμμετέχοντες που ανέφεραν έναρξη της υπέρτασης στην ηλικία των 80 έως 89 ετών είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια μετά την ηλικία των 90 ετών σε σύγκριση με όσους δεν ανέφεραν ιστορικό υπέρτασης.

Συμμετέχοντες των οποίων η υπέρταση άρχισε στην ηλικία των 90 ή αργότερα είχαν ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο - 63% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια.

Ο κίνδυνος άνοιας υποχωρούσε καθώς η σοβαρότητα της υπέρτασης αυξανόταν-τάση σταθερή με την ιδέα ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η υπέρταση μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει τον εγκέφαλο από προσβολές που οδηγούν στην άνοια, παρατήρησαν οι ερευνητές.

 

 

Πηγές:
Alzheimer's & Dementia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή
Long CoViD: Πιο εξασθενημένες οι γυναίκες μετά την απoκατάσταση [μελέτη]
Γεωργιάδης κατά Κασσελάκη για τις δαπάνες Υγείας