Μισή ώρα μέτριας άσκησης την ημέρα θα μπορούσε να ωφελήσει ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο παχέος εντέρου, έδειξε προκαταρκτική έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.200 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου και ανακάλυψαν 19% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου σε όσους ασκούνταν με μέτρια ένταση τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.

Επίσης, τουλάχιστον 5 ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα οδηγούσε το όφελος στην επιβίωση στο 25%.

Το περπάτημα, η καθαριότητα και η κηπουρική μετρούσαν ως μέτρια άσκηση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οφέλη από την άσκηση έχουν αναφερθεί προηγουμένως για ασθενείς με καρκίνο αρχικού σταδίου.

Μισή ώρα άσκησης μεταφραζόταν  σε μείωση 16% της εξέλιξης της νόσου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα ίσχυαν, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, η γενική υγεία, άλλες σοβαρές νόσοι ή η συγκεκριμένη αγωγή κατά της νόσου.

Η έρευνα,  με επικεφαλής τον Dr. Brendan Guercio, παρουσιάστηκε στο Gastrointestinal Cancers Symposium, στο Σαν Φρανσίσκο. Δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η άσκηση βελτιώνει την πρόγνωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου τελικού σταδίου.

Ο Guercio δήλωσε ότι ενώ η άσκηση δεν αποτελεί υποκατάστατο της χημειοθεραπείας, ασθενείς μπορούν να έχουν πολλά οφέλη από άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στο παχύ έντερο φάνηκε να αποκομίζουν όφελος από μέτρια αλλά όχι έντονη φυσική δραστηριότητα.

Οι ασθενείς ρωτήθηκαν για τη φυσική τους δραστηριότητα όταν άρχισαν χημειοθεραπεία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές καθόρισαν τα επίπεδα εβδομαδιαίας δραστηριότητας.  

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.

 

Πηγές:
American Society of Clinical Oncology’s Gastrointestinal Cancer Symposium.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή