Νέα έρευνα έδειξε ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες γενετικών ελαττωμάτων στο νεογνό.

Ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να αξίζει η προσοχή στη χρήση, ιδιαίτερα καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις που είναι οριακά αποτελεσματικά, ανέφερε η έρευνα.

Η ερευνήτρια Anick Berard, δήλωσε ότι στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά την έγκυο αλλά ανησυχούμε για το έμβρυο και το όφελος πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, εξέτασε τη σχέση με τα γενετικά ελαττώματα σε γυναίκες με κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 18.487 γυναίκες με κατάθλιψη σε στοιχεία 289.688 κυήσεων που καταγράφηκαν μεταξύ 1998 και 2009. Από τις γυναίκες που μελετήθηκαν 3.640 έλαβαν αντικαταθλιπτικά τους πρώτους 3 μήνες.

Όπως δήλωσαν, οι ερευνητές εστίασαν μόνο στο πρώτο τρίμηνο επειδή τότε αναπτύσσονται όλα τα συστήματα.

Στις 12 εβδομάδες κύησης το μωρό σχηματίζεται.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών το συγκεκριμένο σημαντικό διάστημα έχει τη δυνατότητα να παρεμβάλλεται με την επαναπρόσληψη σεροτονίνης από το έμβρυο, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμορφίες.

 

Πηγές:
British Medical Journal,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ