Πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν πεπτικά προβλήματα, όπως πόνο στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα θέματα μπορεί ενδεχομένως να προσέρχονται από υψηλή αντίδραση στο στρες.

Ο ερευνητής Dr. David Beversdorf, του University of Missouri-Columbia, δήλωσε ότι όταν αντιμετωπίζουν θεραπευτικά κάποιον με αυτισμό που έχει δυσκοιλιότητα και άλλα θέματα του πεπτικού, οι γιατροί μπορεί ενδεχομένως να δώσουν καθαρτικά.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι ενδεχομένως υπάρχει υποομάδα ασθενών για τους οποίους μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που να συμβάλλουν. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα αλλά η αντίδραση στο άγχος μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικός παράγοντας όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιους ασθενείς.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 120 νέους ανθρώπους με αυτισμό και τους γονείς τους. Οι γονείς έδωσαν πληροφορίες για τα συμπτώματα που είχε το πεπτικό σύστημα των παιδιών.

Συνολικά, 51 από τα παιδιά είχαν τέτοια θέματα και 69 δεν είχαν. Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε τεστ 30 δευτερολέπτων. Για την αξιολόγηση της αντίδρασης στο στρες, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σάλιου από κάθε συμμετέχοντα πριν και μετά το τεστ για να μετρήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης των παιδιών.

Η κορτιζόλη εκκρίνεται σε καταστάσεις στρες. Ο οργανισμός απελευθερώνει την ορμόνη για την πρόληψη της φλεγμονής που προκαλείται από τις κυτοκίνες, οι οποίες συνδέονται με τον αυτισμό, το στρες και πεπτικά προβλήματα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι παιδιά με συμπτώματα στο πεπτικό είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης ως αντίδραση στο στρες σε σχέση με όσα δεν είχαν τέτοια συμπτώματα.

Ο Beversdorf δήλωσε πως γνωρίζουμε ότι είναι συχνό σε ανθρώπους με αυτισμό να έχουν πιο έντονη αντίδραση στο στρες και ορισμένοι από αυτούς φαίνεται να έχουν συχνά δυσκοιλιότητα, πόνο στην κοιλιά ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Εξήγησε ότι για να κατανοηθεί καλύτερα η αιτία εξέτασε τη σχέση μεταξύ γαστρεντερικών συμπτωμάτων και ανοσολογικών δεικτών που είναι υπεύθυνοι για την αντίδραση στο στρες. Παρατήρησε σχέση μεταξύ της αυξημένης αντίδρασης κορτιζόλης στο στρες και αυτών των συμπτωμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

 

Πηγές:
Brain, Behavior, and Immunity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία