Η τακτική αυτο-εξέταση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόωρη διάγνωση καρκίνου και νοσημάτων του θυρεοειδούς, στηρίζει ο Ωτορινολαρυγγολόγος Ilya Likhterov.

Οι περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς αυξάνονται παγκοσμίως, και πολλοί από τους ασθενείς βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, λόγω καθυστερημένης διάγνωσης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν παγκοσμίως με νόσο του θυρεοειδούς, και δεν γνωρίζουν όλοι ότι την έχουν. Στους περισσότερους ασθενείς, ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά όσοι έχουν υποστεί σημαντική έκθεση σε ραδιενέργεια ή έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν για απότομες αλλαγές στην φωνή, ή για εξογκώματα στον λαιμό. Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν λάβει θεραπεία, η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, συνεχή κόπωση, πόνους στις αρθρώσεις, αύξηση βάρους και τριχόπτωση.

Για να ελέγξετε μόνοι σας τον θυρεοειδή σας, χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη για να κοιτάξετε την κάτω περιοχή του λαιμού, πάνω από την κλείδα σας. Εκεί βρίσκεται ο θυρεοειδής. Γείρτε το κεφάλι ελαφρώς προς τα πίσω, πιείτε μια γουλιά νερό και καταπιείτε. Προσέξτε αν εμφανίζεται κάποιο εξόγκωμα.

 

Πηγές:
HealthDay

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα