Η ασυνήθιστα υψηλή αναλογία επιβαρυμένων περιστατικών γρίπης οφείλεται, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και ελέγχου των ασθενειών (ECDC),  κυρίως στην κυκλοφορία του ιού -  A(H3N2).

Από τον ιό προσβάλλονται κυρίως οι ηλικιωμένοι και σύμφωνα με το Κέντρο πρόληψης δεν αντιμετωπίζεται απόλυτα από το φετινό εμβόλιο. Η σαιζόν της γρίπης ξεκίνησε στην 46η ημερολογιακή εβδομάδα και το πρώτο κύμα ολοκληρώθηκε πριν το τέλος του έτους.

Αυτό διαφέρει από τα δύο τελευταία χρόνια, που οι αριθμοί περιστατικών γρίπης αυξάνονταν μετά την αλλαγή του έτους. Σύμφωνα με τo EDCD, τα περιστατικά αυξάνονται ήδη και σε πολλές άλλες χώρες.

Μόνο στην Πορτογαλία και Ιταλία εκδηλώνεται με αργούς ρυθμούς η γρίπη. Ο υψηλός αριθμός επιβαρυμένων περιστατικών γρίπης εξηγείται από την επικράτηση του στελέχους A(H3N2). Οι ιοί αυτοί εκδηλώνονται με έντονο τρόπο κάτι που διεφάνη και την σαιζόν 2014/2015.

Σύμφωνα με το δίκτυο EuroMOMO, τηn σαιζόν αυτή καταγράφηκαν στην Ευρώπη 217.000 επιπλέον πρόωρα θανατηφόρα περιστατικά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, που στην Ευρώπη αντιστοιχούν σε  94. εκατ ανθρώπους.  Πάντως και το 2017 αναμένεται αύξηση της θνησιμότητας.

 

Πηγές:
European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα