Πάραυτα σε πολλές από αυτές τις μελέτες δεν αποσαφηνίστηκε πόσο συχνά η κατάχρηση αλκοόλ ήταν λόγος χωρισμού και κατά πόσο ο χωρισμός ήταν η αιτία για την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτό αναφέρουν Αμερικανοί ψυχίατροι με επικεφαλής τον Δρ. Kenneth Kendler του πανεπιστημίου του Richmond. Επίσης δεν είναι σαφές αν ο γάμος έχει προστατευτικό ρόλο και ο κίνδυνος για την κατάχρηση μετά τον χωρισμό μένει υψηλός.

Οι ψυχίατροι προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν την σχέση αυτή χρησιμοποιώντας στατιστικά  δεδομένα από καταλόγους στην Σουηδία, και συγκεκριμένα εξετάζοντας σχεδόν 1 εκ. Σουηδούς που είχαν παντρευτεί μεταξύ του 1960 και 1990,και οι οποίοι  συζούσαν το 1990, ενώ πριν από τον γάμο δεν είχαν νοσήσει από την κατάχρηση αλκοόλ. Ως προβλήματα από το αλκοόλ θεωρήθηκαν οι διαγνώσεις που συνδέονταν με αυτό, τα προβλήματα αλοκοολισμού στις εγκληματικές πράξεις ή τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ενάντια στις ενοχλήσεις από το αλκοόλ.

Τα δεδομένα  κατηγοριοποιήθηκαν. Μέχρι το τέλος του 2008 - και για ένα διάστημα 18 χρόνων - χώρισαν 16% στην μελέτη κοόρτης και γύρω στο 0,3% χήρεψαν. Για 1,1% όλων των ανδρών και 0,5% όλων των γυναικών οι κατάλογοι φανέρωσαν πρόβλημα με αλκοόλ. Η μέση ηλικία στην αρχή του γάμου ήταν 30 έτη, και ο χωρισμός έγινε κατά μέσο όρο στα 35, ενώ προβλήματα με το αλκοόλ εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο στα 38.

Οι Αμερικανοί ψυχίατροι έλαβαν υπόψιν τους ένα πλήθος κοινωνικο-δημογραφικών παραγόντων και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν χωρίσει, παρουσίασαν έξι φορές περισσότερα προβλήματα  με το αλκοόλ συγκριτικά με αυτούς που παρέμειναν παντρεμένοι. Στις χωρισμένες  γυναίκες, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν επτά φορές  περίπου μεγαλύτερος συγκριτικά με τις παντρεμένες.

 

Πηγές:
Divorce and the Onset of Alcohol Use Disorder: A Swedish Population-Based Longitudinal Cohort and Co-Relative Study

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο