Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι στενά συνδεδεμένη με την αποκωδικοποίηση του γονιδίου και την κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην ογκογένεση. Η αλματώδης πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτό το πεδίο, επιτρέπει στην επιστημονική κοινότητα να εφαρμόζει αποτελεσματικές και  εξατομικευμένες θεραπείες στον ογκολογικό ασθενή, σχεδιασμένες με βάση τις ανάγκες του και τον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη διήμερη επιστημονική συνάντηση με τίτλο: "Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου", με την οποία η μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΚΟΣ γιόρτασε την πεντάχρονη διαδρομή της.

Στο συνέδριο (3 & 4 Φεβρουαρίου, Αθήνα, Crowne Plaza) συμμετείχαν επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, εστιάζοντας στο μελάνωμα, στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, στους καρκίνους νεφρού, προστάτη, εντέρου, κεφαλής και τραχήλου αλλά και μαστού.  

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος/ ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση στην ακτινοθεραπεία, διασφαλίζει ακρίβεια στην στόχευση και αποτελεσματικότητα στη θεραπεία και πως οι σύγχρονες θεραπείες επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι.

Στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα (ΜΜΚΠ), αναφέρθηκε η κα Αγγελική Ράπτη, Πνευμονολόγος εξιδεικευμένη στον καρκίνο πνεύμονα Συντονίστρια Διευθύντρια 2ης Κλινικής Νοσοκομείο Σωτηρία, επισημάονοντας ότι η μοριακή ανάλυση του όγκου τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει νέους δρόμους στην κατανόηση της βιολογίας του ΜΜΚΠ  αλλά και του γονιδιακού του προφίλ.

Αναφερόμενος στις νεότερες εξελίξεις στο μεταστατικό μελάνωμα, ο δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, Ογκολόγος – Παθολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος και Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας σημείωσε ότι η ανοσοθεραπεία και οι εξελίξεις της αποτελούν την ναυαρχίδα στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και παράδειγμα εφαρμογής αυτής της θεραπείας και σε άλλους όγκους.

Η MD PHD, Παθολογοανατόμος, κα Κωνσταντίνα Φραγκιά Τσίβου, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η λεπτομερής καταγραφή των χαρακτηριστικών του μελανώματος στο έγγραφο πόρισμα ενός ιατρού-παθολογοανατόμου [Ιστολογική έκθεση] που προϋποθέτει την ολική χειρουργική αφαίρεση του όγκου και τη μικροσκοπική εξέταση του συνόλου της βλάβης, αποτελεί  την κερκόπορτα για την αποτελεσματικότερη  καταπολέμηση του νεοπλάσματος, με στόχο την πλήρη ίαση του πάσχοντος.

Εστιάζοντας στον καρκίνο του προστάτη ο χειρουργός /ουρολόγος κ. Βασίλης Σκουτέρης, τόνισε στην ομιλία του, ότι η ευρεία χρήση του PSA που ξεκίνησε τη 10ετία του ’90 στην Αμερική, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης της νόσου από 70% το 1980, σε 100% σήμερα.

Αναφερόμενη στην επίδραση της HPV λοίμωξης στην επιδημιολογία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου η MD γυναικολόγος / μαιευτήρας, κα Ιωάννα Τσιαούση, σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιστατικών καρκίνων στόματοφάρυγγα η οποία αποδίδεται, σύμφωνα με επίσημες διεθνείς μελέτες, στην αύξηση καρκίνων στην περιοχή του στόματος που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων -HPV.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΚΟΣ αναφορικά με τις αντιλήψεις και συμπεριφορές σχετικά με την πρόληψη στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, παρουσίασε ο κ. Πέτρος Βλασταράκος  MD, MSc, PhD, IDO-HNS (Eng. Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Επιμελητής ΩΡΛ Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ), επισημάινοντας ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η λοίμωξη από τον ιό HPV, διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς και η στοματική υγιεινή, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στην κεφαλή και στον τράχηλο.

Καταφατική απάντηση, τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει τρόπος να προστατευθούμε από την εμφάνιση νεοπλασιών έδωσε, τέλος, η  κα Φλώρα Σταυρίδη  MD, MSc, MRCP Παθολόγος Ογκολόγος Νοσοκομείου Υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης