Η τεχνική χρησιμοποιεί κλασικές απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και αφορά αποκλειστικά τα νεογέννητα με αυξημένη πιθανότητα αυτισμού επειδή έχουν μεγαλύτερο αδελφάκι που πάσχει από αυτόν.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η μέθοδός τους μπορεί να δίνει λύση σε ένα βασικό πρόβλημα στην έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού: ότι τα μωρά συνήθως εκδηλώνουν τα τυπικά σημάδιά του προς το τέλος του δεύτερου έτους ζωής.

Η πειραματική τεχνική χρησιμοποιεί τομογραφίες εγκεφάλου για να ελέγξει το μέγεθος, την έκταση της επιφάνειας και το πάχος σε ορισμένα τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού του μωρού. Ο έλεγχος γίνεται σε ηλικία 6 και 12 μηνών και οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έχει ακρίβεια 90% στον εντοπισμό των νηπίων που θα εκδηλώσουν αργότερα αυτισμό.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την τεχνική σε σχεδόν 150 νήπια, περισσότερα από 100 από τα οποία ήταν υψηλού κινδύνου λόγω οικογενειακού ιστορικού. Έρευνες έχουν δείξει πως τα νεογέννητα με μεγαλύτερα αδέλφια που πάσχουν από αυτισμό, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν και τα ίδια τη νόσο.

Οι εξετάσεις των νηπίων αποκάλυψαν ότι τα νήπια που εκδήλωσαν αυτισμό μέχρι τα 2 τους χρόνια, παρουσίαζαν σχετικά έντονη ανάπτυξη της επιφάνειας του εγκεφάλου τους στις ηλικίες των 6 μηνών και του 1 έτους.

Η ανάπτυξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερου μεγέθους εγκέφαλο στα 2 τους χρόνια και αυτή η υπερανάπτυξη του εγκεφάλου αποτελεί τεκμηριωμένο δείκτη αυτισμού.

"Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής συμβαίνει μία αλληλουχία αλλαγών στον εγκέφαλο που οδηγούν στην εμφάνιση αυτισμού στο τέλος του δεύτερου έτους" δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Joseph Piven, διευθυντής στο Carolina Institute for Developmental Disabilities του University of North Carolina, στο Chapel Hill.

Πηγές:
Nature, University of North Carolina

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας