Υπάρχουν απλές κινήσεις που σίγουρα καταπραϋνουν τα συμπτώματα. Για παράδειγμα  ένα φλιτζάνι καυτό τσάι θεωρείται ότι μπορεί να "μαλακώσει" το συνάχι, το φτάρνισμα και τον πονόλαιμο που προκαλούν η γρίπη και το κρυολόγημα. 

Γενικά, τα καυτά ροφήματα παρέχουν άμεση και παρατεταμένη ανακούφιση από το συνάχι, τον βήχα, το φτάρνισμα, τον πονόλαιμο, τα ρίγη και την κόπωση, ενώ τα χλιαρά μόνο από το συνάχι, τον βήχα και το φτάρνισμα. 

Η κοτόσουπα περιέχει επίσης ουσίες που καταπολεμούν το κρυολόγημα, συμβάλλοντας στην αραίωση της βλέννας στους πνεύμονες και στην καταπολέμηση της πνευμονικής φλεγμονής.

 Όταν ο λαιμός μας "γαργαλάει" δυσκολεύοντας την κατάποση και μερικές φορές την αναπνοή, οι γαργάρες με αλατόνερο φαίνεται πως μπορούν να τον καταπραΰνουν και μάλιστα με αρκετούς διαφορετικούς μηχανισμούς, όπως έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες.

Ένα διάλυμα με αλάτι μπορεί να απομακρύνει τα περιττά υγρά από τους φλεγμένοντες ιστούς στον λαιμό, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο πόνος που νιώθει ο ασθενής. Το αλατόνερο μαλακώνει επίσης την παχιά βλέννα που επιστρώνει τον λαιμό, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της και μαζί την απομάκρυνση κάθε τυχόν ερεθιστικής ουσίας (όπως τα αλλεργιογόνα, τα βακτήρια και οι μύκητες) που παγιδεύεται σε αυτήν.

Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι γαργάρες καταπολεμούν τον πονόλαιμο και το οίδημα που μας κάνει να πονάμε όταν καταπίνουμε.

Ποια είναι όμως η συνταγή για το θεραπευτικό αλατόνερο; Για καλύτερα αποτελέσματα διαλύστε μισό κουταλάκι του καφέ αλάτι σε ένα γεμάτο ποτήρι ζεστό νερό. Να κάνετε γαργάρες με το διάλυμα για λίγα δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να φτάνει έως το πίσω μέρος του λαιμού, και μετά να το απορρίψετε.

Μια άλλη καλή και πιο γευστική λύση, είναι οι γαργάρες με μείγμα ζεστού νερού με λίγες σταγόνες λεμόνι και μέλι. Το μείγμα αυτό δεν συνιστάται να χορηγείται σε μικρά παιδιά αλλά μόνο σε ενηλίκους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;