Της Σοφίας Νέτα

Το πολλαπλό μυέλωμα παρουσιάζει αύξηση της συχνότητάς του, σε αντίθεση με αυτό που παρατηρείται σε άλλες μορφές καρκίνου. Αν και προσβάλλει άτομα κυρίως μεγάλης ηλικίας (άνω των 65 ετών), τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ανεξήγητη αύξηση εμφάνισης της νόσου σε άτομα μικρότερης ηλικίας.

Η ανησυχητική αυτή διαπίστωση, καθιστά επείγουσα την ανάγκη για νέες αποτελεσματικότερες θεραπείες, τονίζουν οι ειδικοί.
Μια νέα φαρμακευτική ουσία που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελληνική αγορά - η λεναλιδομίδη - προσφέρει σε συνδυασμό με τη δεξαμεθαζόνη αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με Πολλαπλό Μυέλωμα.

Η λεναλιδομίδη χορηγείται από το στόμα και είναι το πρώτο φάρμακο από μία νέα κατηγορία φαρμάκων που δρουν ενάντια στα καρκινικά κύτταρα με διαφορετικό τρόπο από ότι η χημειοθεραπεία, αποφεύγοντας έτσι τις βλαβερές συνέπειές της.

Πρόκειται για τα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα (IMiDs), τα οποία έχουν ένα μοναδικό μηχανισμό δράσης:εκτός από το κακόηθες κύτταρο αυτό καθ΄ αυτό στοχεύουν και στο μικροπεριβάλλον του. Η λεναλιδομίδη τροποποιεί την παραγωγή κυτταροκινών και άλλων αυξητικών παραγόντων, αναστέλλει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους και αυξάνει τη φυσιολογική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού εναντίων των καρκινικών κυττάρων.

Η άδεια κυκλοφορίας του νέου φαρμάκου σε Ευρώπη και Αμερική βασίστηκε στα αποτελέσματα δύο διεθνών κλινικών μελετών για το Πολλαπλό Μυέλωμα, που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικό περιοδικό παγκόσμιας εμβέλειας (New England Journal of Medicine).

Κύριος ερευνητής στην Ευρωπαϊκή μελέτη ήταν ο καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η λεναλιδομίδη σε συνδυασμό με τη δεξαμεθαζόνη, αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά ανταπόκρισης και τη διάρκεια επιβίωσης σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό Πολλαπλό Μυέλωμα.

Το Πολλαπλό Μυέλωμα, όπως ανέφερε ο επικ. καθηγητής Χ. Παπαδημητρίου, είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος του αίματος, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων στο μυελό των οστών. Τα πλασμοκύτταρα είναι είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παράγουν αντισώματα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ίδρυμα Μυελώματος (International Myeloma Foundation, IMF), υπολογίζεται ότι υπάρχουν 750.000 άτομα με Πολλαπλό Μυέλωμα παγκοσμίως. Περισσότεροι από 85.000 άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη υποβάλλονται επί του παρόντος σε θεραπεία για Πολλαπλό Μυέλωμα και υπολογίζεται ότι 25.000 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο το 2007.

Διαγιγνώσκονται περίπου 4 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως, δηλ., στην Ελλάδα κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 400 ασθενείς από το Πολλαπλό Μυέλωμα.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο ‘το μέλλον είναι σήμερα πιο ευοίωνο παρά ποτέ για τους ασθενείς που πάσχουν από Μυέλωμα.

Με βάση την πρόοδο στην κλινική έρευνα ελπίζουμε να μετατραπεί αυτή η πάθηση σε μία χρόνια νόσο’.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους