Επιστήμονες από τον Καναδά εξέτασαν τα δεδομένα από 67 δημοσιεύμενες έρευνες για να δουν ποιες συνήθειες ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Η άσκηση βρέθηκε να είναι η πιο σημαντική, καθώς συνδέθηκε με μείωση 40% του κινδύνου θανάτου από τη νόσο, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Ellen Warner, παθολόγος-ογκολόγος στο Sunnybrook Odette Cancer Centre και καθηγήτρια στο University of Toronto.

"Το όφελος αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο που επιφέρει η χημειοθεραπεία ή η ορμονοθεραπεία, επομένως είναι πολύ σημαντικό", πρόσθεσε.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό CMAJ, έδειξε ακόμα ότι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας μετά την γυμναστική, είναι η αύξηση του σωματικού βάρους κατά περισσότερο από 10% ύστερα από τη διάγνωση του καρκίνου. Ωστόσο η αύξηση αυτή δρα επιβαρυντικά, αφού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Από πλευράς διατροφής, κανένα διαιτολόγιο δεν βρέθηκε να υπερτερεί στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής, ενώ η συμβουλή για αποφυγή της σόγιας επειδή περιέχει ορμόνες που μιμούνται τα οιστρογόνα, δεν φάνηκε να υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα.

Τα στοιχεία για την ευεργετική σχέση της διακοπής του καπνίσματος με την προστασία από τις υποτροπές του καρκίνου του μαστού βρέθηκαν αντιφατικά, αλλά επειδή η διακοπή παρέχει πολλά άλλα οφέλη στην υγεία, η Warner λέει πως συνιστάται ούτως ή άλλως.

Κατά τα άλλα, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C και D μπορεί να βοηθήσουν τις ασθενείς γιατί, για παράδειγμα, η D διατηρεί τη δύναμη των οστών η οποία μειώνεται από τη χημειοθεραπεία και τις ορμονικές θεραπείες.

Πηγές:
CMAJ, University of Toronto

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας