Η μορφή αυτή είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται όταν υποστεί ρήξη ένα αιμοφόρο αγγείο, με συνέπεια διάχυση του αίματος μέσα στον εγκέφαλο.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια σχεδόν 700 ανθρώπους που επέζησαν από ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό. Κανένας δεν είχε κατάθλιψη την πενταετία πριν από το εγκεφαλικό, ενώ η πλειονότητα είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση ή/και διαβήτη.

Κάθε έξι μήνες μετά το εγκεφαλικό οι γιατροί έπαιρναν συνέντευξη από τους ασθενείς, για να αξιολογούν την ψυχική διάθεση, το επίπεδο του άγχους και γενικά την ψυχική ευεξία τους.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εγκεφαλικών στο Χιούστον, το 40% των ασθενών εκδήλωσαν κατάθλιψη μέσα σε τέσσερα χρόνια από το εγκεφαλικό. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο στο γενικό πληθυσμό, είπε ο κύριος ερευνητής Dr. Alessandro Biffi, νευρολόγος στο Massachusetts General Hospital στη Βοστώνη.

Επιπρόσθετα, απ’ όσους εκδήλωσαν κατάθλιψη, πάνω από έξι στους δέκα εκδήλωσαν τελικά και άνοια. Στην πραγματικότητα, έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης στο 80% των κρουσμάτων άνοιας είχε προηγηθεί κατάθλιψη.

"Τα ευρήματα αυτά αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την κατάθλιψη μετά το αιμορραγικό εγκεφαλικό» είπε ο Biffi. "Η κατάθλιψη δεν είναι απλά μία συνέπεια του εγκεφαλικού αλλά σε πολλές περιπτώσεις και προάγγελος άνοιας, επομένως είναι σημαντικό οι ασθενείς αυτοί να αξιολογούνται προσεκτικά σε εξωνοσοκομειακή βάση".

Πηγές:
International Stroke Conference 2017

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη