Ο ΠΟΥ κατ’ επανάληψη έχει προειδοποιήσει ότι η μικροβιακή αντοχή μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι ο καρκίνος, αφού αν χάσουν εντελώς τα αντιβιοτικά την αποτελεσματικότητά τους, βασικές ιατρικές πράξεις - από τη μεταμόσχευση οργάνων και την καισαρική μέχρι την εξαγωγή δοντιού και τη χημειοθεραπεία - θα είναι πολύ ριψοκίνδυνες για να εκτελεστούν.

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι σχεδόν 700.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από τα ανθεκτικά μικρόβια και πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, μέχρι το 2050 θα πεθαίνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.

Τώρα, ο διεθνής οργανισμός εξέδωσε τη λίστα με τα πιο απειλητικά βακτήρια, για τα οποία απαιτούνται επειγόντως νέα αντιβιοτικά. Τα βακτήρια χωρίζονται σε τρεις ομάδες: στα ζωτικής σημασίας μικρόβια, στα υψηλής προτεραιότητας και στα μέτριας προτεραιότητας.

Στην ομάδα με τα ζωτικής σημασίας μικρόβια συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν ήδη αναπτύξει πολυανθεκτικότητα, δηλαδή δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με πολλά και διαφορετικά από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η ψευδομονάδα η αεριογόνος, το εντεροβακτήριο και το ακινετοβακτήριο baumannii. Τα μικρόβια αυτά αποτελούν απειλή ιδιαίτερα στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία, όπου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις στο αίμα (σήψη) και πνευμονία.

Στις άλλες δύο ομάδες ανήκουν βακτήρια που παρουσιάζουν ολοένα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και προκαλούν κοινές ασθένειες, όπως η βλεννόρροια και η τροφική δηλητηρίαση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, το καμπυλοβακτηρίδιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η σαλμονέλα.

Πηγές:
World Health Organization (WHO)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο