Οι ειδικοί προτρέπουν για μισή ώρα καθημερινή μετρίας εντάσεως γυμναστική για παράδειγμα περπάτημα με γρήγορο βήμα , αλλά λίγοι είναι εκείνοι που παίρνουν στα σοβαρά τις υποδείξεις τους.

Οι περισσότεροι είτε δεν αθλούνται καθόλου είτε αθλούνται πολύ λιγότερο. Και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, απο έλλειψη χρόνου και έλλειψη διάθεσης μέχρι απροθυμία να προσαρμόσουν την καθημερινότητα τους σε ένα πιο κινητικό τρόπο ζωής.

Για όλους αυτούς που προτιμουν τον καναπέ και την πολυθρόνα απο το περπάτημα προσφέρεται και μία εναλλακτική λύση. Να προσπαθούν να κάνουν όσο περισσότερες κοπιώδεις δουλειές μέσα στην ημέρα, ακόμα και να στέκονται όρθιοι. Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά η ορθοστασία είναι μία μορφή γυμναστικής. Και αυτό διότι, όταν στεκόμαστε όρθιοι χρησιμοποιούμε όλους τους μικρούς μυς των ποδιών και του κορμού για να διατηρήσουμε ίσιο το σώμα μας. Όσο περισσότερο καταφέρνουμε να είμαστε καθημερινά όρθιοι τόσο θέτουμε σε λειτουργία τους συγκεκριμένους μύς.

Ουσιαστικά, οι ειδικοί θεωρούν  ότι κάνει λάθος όποιος νομίζει πως γυμναστική είναι μόνο το τρέξιμο ή το γυμναστήριο. Αντίθετα, όπως λένε,και η παραμικρή κινητική δραστηριότητα ωφελεί την υγεία, ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου, μειώνει τη χοληστερόλη και χαμηλώνει το σωματικό βάρος. Ενδεικτικό είναι εύρημα μελέτης σύμφωνα με την οποία ότι ο μέσος άνθρωπος καίει 144 θερμίδες ανά τρίωρο που βρίσκεται σε όρθια θέση.

Όποιος διαθέτει περιττά κιλά, καίει ακόμα περισσότερες θερμίδες, άρα θα χάσει ακόμα περισσότερα κιλά. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάθονται στη δουλειά, μετά κάθονται στο αυτοκίνητο και στο τέλος κάθονται μπροστά στην τηλεόρασή τους, με συνέπεια να ελαττώνουν τον μεταβολικό τους ρυθμό στο μηδέν. Σημειώνεται ότι ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την πολύωρη ακινησία με προβλήματα που κυμαίνονται από την παχυσαρκία και τον διαβήτη έως την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και τον πρόωρο θάνατο.

Η επιστροφή στην κίνηση απλώς χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και όλες οι βελτιώσεις αυτές θα φανούν σε βάθος χρόνου.

Το ζήτημα είναι να κάνει κάποιος την αρχή, με αργά και μικρά βήματα. Με απλά λόγια οτιδήποτε μας σηκώνει απο τον καναπέ και την πολυθρόνα μπορεί να έχει ευεργετικές επιπττώσεις στην φυσική κατάσταση και στην υγεία μας.  Και ένα απο αυτά σίγουρα είναι και η ορθοστασία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα