Το δημοφιλές σκεύασμα κατά των ρυτίδων, το Botox, καθώς και ένα ακόμα έχουν σχετιστεί με ορισμένα συμπτώματα αλλαντίασης σε ορισμένους χρήστες, σύμφωνα με προειδοποίηση στις ΗΠΑ, ενώ μερικά περιστατικά ήταν τόσο σοβαρά που λίγα παιδιά που έλαβαν τα φάρμακα για μυϊκούς σπασμούς έχασαν τη ζωή τους.

Η προειδοποίηση του FDA, Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, περιλαμβάνει το Botox, το Botox Cosmetic, εδική εκδοχή για ρυτίδες και το Μyobloc, φάρμακα που χρησιμοποιούν την αλλαντική τοξίνη για το μπλοκάρισμα των νευρικών σπασμών προκαλώντας τη χαλάρωσή τους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η τοξίνη μπορεί να απλωθεί πέρα από την περιοχή της ένεσης σε άλλα σημεία του σώματος, παραλύοντας ή αδυνατίζοντας τους μυς που χρησιμεύουν στην αναπνοή και την κατάποση, δυνητικά μοιραία παρενέργεια, σύμφωνα με τον FDA.

Το Botox είναι πιο γνωστό για την ελαχιστοποίηση των ρυτίδων, με το να παραλύει τους μυς του προσώπου, αλλά η αλλαντική τοξίνη χρησιμοποιείται επίσης ευρέως και για ποικιλία καταστάσεων μυϊκών σπασμών όπως η εγκεφαλική δυστονία ή σοβαροί σπασμοί στον λαιμό.

Σύμφωνα με τον FDA, οι θάνατοι που ερευνά αφορούν έως τώρα παιδιά, κυρίως ασθενείς με εγκεφαλική πάρεση που ακολούθησαν αγωγή για σπαστικότητα στα πόδια.

Ο FDA εξετάζει και αναφορές για ασθένειες σε ανθρώπους όλων των ηλικιών που χρησιμοποίησαν το φάρμακο για ποικιλία καταστάσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται τουλάχιστον μια νοσηλεία γυναίκας που δέχτηκε αγωγή με Botox για ρυτίδες στο μέτωπο.

Ο οργανισμός δεν ανέφερε πόσες αναφορές εξετάζει. Το μέλος της, Dr. Russell Katz, δήλωσε πως δεν είναι εκατοντάδες αλλά σχετικά λίγες.

Ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ένεση αλλαντικής τοξίνης για οποιονδήποτε λόγο θα πρέπει να ενημερωθούν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα άμεσα, αν παρουσιάσουν συμπτώματα αλλαντίασης, στα οποία περιλαμβάνονται: δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή, κακή άρθρωση, μυϊκή αδυναμία ή δυσκολία στο να κρατήσουν όρθιο το κεφάλι τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προειδοποίηση. Στην ετικέτα του φαρμάκου υπάρχει προειδοποίηση ότι η αλλαντική τοξίνη ενδεχομένως μπορεί να εξαπλωθεί και πέρα από το σημείο του σώματος που έγινε η ένεση και σε ορισμένες περιπτώσεις να επιφέρει τον θάνατο, αλλά η προειδοποίηση σχετίζει την παρενέργεια αυτή με ασθενείς που εμφανίζουν ορισμένες νευρομυικές ασθένειες, όπως βαριά μυασθένεια.

Ο Οργανισμός τονίζει ότι η έρευνα βρίσκεται στα πρώτα στάδια. Αν και, σύμφωνα με τον FDA, τα προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική δοσολογία, έχει και αναφορές για παρενέργειες που προκλήθηκαν από ποικιλία δόσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις