Επιχείρηση παρείχε υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών, παρότι δεν ήταν οδοντιατρείο.

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Το σχετικό πόρισμα πρόκειται να αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η λεύκανση δοντιών είναι οδοντιατρική πράξη, πρέπει να διενεργείται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου.

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιο Υφαντή, η λεύκανση αποτελεί θεραπευτική πράξη, καθώς συνιστά παρέμβαση σε υποεπιφανειακούς οδοντικούς ιστούς και πρέπει να διενεργείται από οδοντίατρο.

Για να διενεργηθεί με ασφάλεια, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών, που μπορεί να γίνει μόνο από οδοντίατρο. Ανοιχτές ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένοι αυχένες, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση.
  • Λήψη αποτυπωμάτων προκειμένου να κατασκευασθεί νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού. Στη λήψη αποτυπωμάτων προβαίνει μόνο ο οδοντίατρος, η δε κατασκευή του νάρθηκα είναι έργο του οδοντιάτρου ή οδοντοτεχνίτη, που ενεργεί κατ' εντολή του οδοντιάτρου. Ο οδοντοτεχνίτης δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στο στόμα του ασθενούς (ν. 1666/86).
  • Χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού των δοντιών με συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (περιεχόμενο ή εκλυόμενο) άνω του 0,1%, το οποίο στην περίπτωση καλλυντικών προϊόντων, (>0,1% < 6% Η2Ό2), πρέπει να πωλείται μόνο σε οδοντιάτρους.

Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα Βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης