Η φροντίδα της στοματικής υγείας είναι πολύ σημαντική αφού γνωρίζουμε ότι οι παθήσεις του στόματος πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τη φθορά των δοντιών χωρίς θεραπεία (τερηδόνα) να επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%).

Πιστή στο στόχο της για αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σημαντικά θέματα υγείας, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών υποστηρίζει και φέτος την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία FDI  στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, και στο να επισημάνει ότι η καλή στοματική υγιεινή είναι καθοριστικής σημασίας για μια υγιή ζωή, σύμφωνα με το μήνυμα "Live Mouth Smart".

Η υιοθέτηση συνηθειών καλής στοματικής υγιεινής και το να ακολουθεί κανείς μία υγιεινή διατροφή με μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν βέλτιστη στοματική υγεία από τα πρώτα στάδια ζωής έως τη μεγαλύτερη ηλικία. Χρησιμοποιώντας τα ως εναλλακτική λύση της ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων του στόματος και τη διαχείριση της υγείας των δοντιών.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σύμμαχος για την καλή υγεία των δοντιών

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν συστατικά που δεν σχετίζονται με την τερηδόνα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν διασπώνται από τα βακτήρια του στόματος και δεν συμβάλλουν στην φθορά των δοντιών.3 Όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επιτρέπουν στους ανθρώπους να απολαμβάνουν προϊόντα με γλυκιά γεύση μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

To όφελος που προσφέρουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στην υγεία των δοντιών, υποστηρίζεται από ισχυρά επιστημονικά δεδομένα και έχει αναγνωριστεί στην γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2011.4 Το 2012, με βάση το συμπέρασμα της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ισχυρισμό υγείας που υποστηρίζει το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην υγεία των δοντιών: "τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά διατηρούν τα μεταλλικά στοιχεία των δοντιών μειώνοντας το ποσοστό απομετάλλωσής τους όταν καταναλώνονται στη θέση των σακχάρων" (κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 432/2012).

Έχοντας αξιολογήσει την επιστημονική βιβλιογραφία, μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων κατέληξαν σε δήλωση συναίνεσης που δημοσιεύθηκε το 2014 ότι "Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προσφέρουν οφέλη στην υγεία των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ροφήματα, οδοντόκρεμες και φάρμακα, με την προϋπόθεση ότι και τα άλλα συστατικά που περιέχονται, επίσης, δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση των δοντιών". Η επιστημονική έρευνα δείχνει επίσης ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών με διάφορους τρόπους.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην πρόληψη και διαχείριση των παθήσεων του στόματος, κατεβάζοντας το ενημερωτικό δελτίο της ISA για τη στοματική υγεία.

Πέντε έξυπνες συμβουλές για καλή στοματική υγιεινή

Οι συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής, η αποφυγή παραγόντων κινδύνου και ο τακτικός ιατρικός έλεγχος των δοντιών, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση βέλτιστης στοματικής υγείας από τη νεαρή ηλικία έως και την Τρίτη ηλικία. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες έξυπνες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μία υγιή ζωή ξεκινώντας από την υγεία του στόματος, σύμφωνα με το μήνυμα «Live Mouth Smart»:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας φθοριούχες οδοντόκρεμες
  • Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή, περιορίζοντας το τσιμπολόγημα τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν προκαλούν τερηδόνα και μπορούν να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης για να παρέχουν γλυκιά γεύση χωρίς να επηρεάζουν την υγεία των δοντιών
  • Αποφύγετε το κάπνισμα/τη χρήση καπνού
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Ξεπλύνετε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα και τα σνακ, όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι εφικτό
  • Τέλος, μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ή τον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να κάνετε τακτικά έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών σας.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, η οποία διοργανώνεται από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία FDI,  εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου και στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την πρόληψη των παθήσεων του στόματος και τον έλεγχο της στοματικής υγείας.

Το φετινό θέμα της ενημερωτικής εκστρατείας "Live Mouth Smart" έχει στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έχουν τον έλεγχο της στοματικής τους υγείας καθόλη τη διάρκεια της ζωή τους, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν ένα υγιές, λειτουργικό στόμα από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα