Ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται με τον ιό HIV στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά τις 2 τελευταίες δεκαετίες, έδειξε νέα έρευνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του U.S. Centers for Disease Control and Prevention, υπήρχαν 69 περιστατικά μωρών με HIV το 2013 σε σύγκριση με 216 το 2002.

Παράγοντες που συνδέονται με τη μετάδοση από μητέρα σε παιδί είναι η καθυστερημένη διάγνωση του HIV στις μητέρες και η έλλειψη αντιρετροικής αγωγής και πρόληψης.

Συχνές είναι οι χαμένες ευκαιρίες για πρόληψη μεταξύ των μωρών που έχουν  μολυνθεί και των μητέρων τους, τα τελευταία χρόνια.

Ο Dr. David Rosenthal  του Center for Young Adult, Adolescent and Pediatric HIV, δήλωσε ότι περισσότερο από το 80% της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί είναι από μητέρες αφροαμερικανές και ισπανόφωνες.

Σημείωσε επίσης ότι 5 πολιτείες είχαν 38% των νέων περιστατικών HIV στις ΗΠΑ. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, δήλωσε ειδικός.

Έχουμε μεγάλη πρόοδο στη μείωση του HIV όσον αφορά τη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί, στις ΗΠΑ, δήλωσε. Δήλωσε ότι 3 παράγοντες, στην έγκαιρη διάγνωση HIV στην κύηση, χρήση φαρμάκων κατά του ιού από τη μητέρα και αγωγή του μωρού με αντιρετροϊκά για 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση είναι σημαντικά για να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδί.

Οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές στη μείωση της μετάδοσης από μητέρα στο παιδί.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

 

Πηγές:
JAMA Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]