Έρευνα έδειξε ότι άντρες μέσης ηλικίας με υψηλό ΔΜΣ και προδιαβήτη δεν μπορούν να επεξεργαστούν το απόγευμα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάποιος που ήδη έχει σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη και δεν μεταβολίζει υδατάνθρακες σωστά θα πρέπει να αποφεύγει τα γεύματα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες αργότερα την ημέρα, καθώς μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη ρύθμιση της γλυκόζης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το εσωτερικό ρολόι επηρεάζει πώς άνθρωποι με διαταραχή στο μεταβολισμό γλυκόζης αντιδρούν σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες.

Η Katharina Kessler, του German Institute of Human Nutrition (DIfE), δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως τουλάχιστον για άντρες με διαταραχή μεταβολισμού γλυκόζης, η ώρα της ημέρας στην οποία τρώνε γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες είναι σχετική.

Η επίδραση δεν παρατηρήθηκε σε υγιείς άντρες, αν και υπήρχε γενικά μείωση της ανοχής στη γλυκόζη την ημέρα.

Μελετήθηκαν 29 άντρες με μέση ηλικία τα 46 χρόνια και ΔΜΣ 27.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν 2 διατροφές. Στην ομάδα Α κατανάλωσαν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες το πρωί και σε λιπαρά από το μεσημέρι ως τις 10 μμ.

Η ομάδα B κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε λιπαρά το πρωί και σε υδατάνθρακες το απόγευμα και το βράδι.

Όταν συγκρίθηκε η μέτρηση γλυκόζης σύμφωνα με τις 2 διατροφές, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν 7,9% υψηλότερα μετά τη διατροφή Α στην οποία καταναλώθηκαν γεύματα με πολλά λιπαρά το απόγευμα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού