Ζούμε σε έναν τρισδιάστατο κόσμο, αλλά ό,τι βλέπουμε για πρώτη φορά καταγράφεται στον αμφιβληστροειδή σε δύο διαστάσεις.

Πώς ο εγκέφαλος μετατρέπει τις εικόνες σε τρεις διαστάσεις; Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές για πρώτη φορά έδειξαν τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου συμβάλλουν στην τοποθέτηση ενός αντικειμένου σε βάθος, σε σχέση με τη θέση του σε δύο διαστάσεις.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Οχάιο έβαλαν εθελοντές να βλέπουν απλές εικόνες με τρισδιάστατα γυαλιά, ενώ υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία. Η εξέταση έδειξε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των εθελοντών όταν έβλεπαν τις τρισδιάστατες εικόνες.

Τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα πως όταν μία εικόνα εισέρχεται στον πρώτο οπτικό φλοιό του εγκεφάλου σε διπλή διάσταση. Όπως η επεξεργασία συνεχίζεται, γίνεται αποκωδικοποίηση των πληροφοριών βάθους.

“Καθώς κινούμαστε προς τις οπτικές περιοχές, οι παραστάσεις εστιάζουν όλο και περισσότερο στο βάθος. Είναι σαν να διογκώνεται η εικόνα από επίπεδη σε τρισδιάστατη”, σχολίασε η Julie Golomb, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας, για να σημειώσει:

“Τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη, διότι εκτιμάτο πως θα βρίσκαμε πληροφορίες στα πρώιμα οπτικά στάδια”.

Η Golomb είπε ότι πολλοί επιστήμονες έχουν ερευνήσει πού και πώς ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τις πληροφορίες δύο διαστάσεων. Άλλοι είχαν εξετάσει το πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το βάθος.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει άμεσα τόσο το δισδιάστατο όσο και το βάθος των πληροφοριών που αλληλεπιδρούν στον εγκέφαλο.

Τελεία

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βλέπουν μία οθόνη ενώ βρίσκονταν στον μαγνητικό τομογράφο. Τούς ζητήθηκε να εστιάσουν σε μία τελεία στο μέσο της οθόνης και ενώ συνέβαινε αυτό αντικείμενα εμφανίζονταν σε διαφορετικές θέσεις γύρω από την τελεία, ακόμη και σε διαφορετικό βάθος.

“Το μοτίβο της δραστηριότητας που είδαμε στις αρχές του οπτικού φλοιού, μας επέτρεψε να δούμε εάν κάποιος είχε δει ένα αντικείμενο που ήταν προς τα αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω από την τελεία”, σημείωσε η Golomb. “Δεν μπορέσαμε, ωστόσο, να δούμε εάν έβλεπαν κάτι μπροστά ή πίσω από την τελεία στα πρώτα στάδια του οπτικού φλοιού”.

“Στις τελευταίες περιοχές του οπτικού φλοιού, υπήρχαν λιγότερες πληροφορίες σχετικά με τις δισδιάστατες θέσεις των αντικειμένων. Το θέμα είναι να αποκωδικοποιήσουμε σε ποια θέση οι συμμετέχοντες είχαν αντιληφθεί το βάθος”.

Πηγές:
NeuroImage

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο