Η ανάλυση εκατομμυρίων πιστοποιητικών θανάτου στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού έχουν 160 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από πνιγμό απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

"Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με αυτισμό - συνήθως αυτό γίνεται σε ηλικία 2 έως 3 ετών - πρέπει να αρχίζουν μαθήματα κολύμβησης όσο το δυνατό νωρίτερα, ακόμα και πριν αρχίσουν άλλες θεραπείες που θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την ποιότητα της ζωής τους", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Guohua Li, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Columbia University's Mailman School of Public Health, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Και πρόσθεσε: "Οι παιδίατροι και οι γονείς πρέπει να άμεσα να εντάσσουν τα παιδιά σε μαθήματα κολύμβησης, πριν από οποιαδήποτε συμπεριφορική θεραπεία, λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία. Η ικανότητα κολύμβησης είναι για τα παιδιά με αυτισμό απαραίτητη για την επιβίωσή τους".

Ο Dr. Li και οι συνεργάτες του βασίζουν τη σύσταση αυτή στην ανάλυση 32 εκατομμυρίων πιστοποιητικών θανάτου της περιόδου 1999-2014, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν 1.370 πιστοποιητικά ατόμων με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Η ανάλυση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Public Health, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα με αυτισμό έχουν τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν εξαιτίας ατυχήματος, τα πιο συχνά από τα οποία είναι αυτά που αφορούν νερό. Στην πραγματικότητα, το ένα τέταρτο των θανάτων στα άτομα αυτά οφείλονται σε ατύχημα που εμπλέκει ασφυξία ή πνιγμό.

Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα παιδιά, το 80% των θανάτων από ατύχημα στα οποία οφείλεται σε ασφυξία ή πνιγμό.

Αυτό αποδίδεται στο ότι έχουν την εγγενή τάση να περιπλανιούνται δίπλα στο νερό, ιδιαίτερα όταν νιώθουν άγχος, είπε ο Dr. Li. Και αυτό γιατί "νιώθουν οικεία με το νερό, έχουν ανάγκη να το αγγίξουν ή να το αισθανθούν όταν είναι ταραγμένα για να ηρεμήσουν και γι’ αυτό πηγαίνουν συνέχεια σε λίμνες, πισίνες ή ποτάμια, όπου έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα πνιγμού", κατέληξε.

Πηγές:
American Journal of Public Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου