Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη και της φαλάκρας μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού ενός ανθρώπου, αλλά όχι της αυτοκτονίας.

Η έρευνα εστίασε σε ομάδα φαρμάκων (5ARIs), που περιλαμβάνουν φάρμακα για τη φαλάκρα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της υπερτροφίας του προστάτη, σε 93.000 Καναδούς ηλικίας 66 ετών και άνω. Οι άντρες είχαν αρχίσει νέα αγωγή για 5ARI μεταξύ 2003 και 2013.

Aν και δεν είχε σχεδιαστεί η έρευνα έτσι ώστε να αποδεικνύει αιτιατή σχέση, οι άντρες φάνηκε πως είχαν 88% αυξημένο κίνδυνο αυτοτραυματισμού τους πρώτου 18 μήνες από την έναρξη τοι 5ARIs, αλλά ο κίνδυνο εξαφανίστηκε σε εκείνο το σημείο.

Ο κίνδυνος κατάθλιψής αυξήθηκε κατά 94% τους πρώτους 18 μήνες και συνέχισε να είναι αυξημένος μετά από αυτό σε μικρότερο βαθμό.

Η έρευνα δεν έδειξε αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας σε άντρες που λαμβάνουν τα φάρμακα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Γενικά οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο απόλυτος κίνδυνος ψυχιατρικών επιπτώσεων στους ασθενείς παρέμεινε χαμηλός. Τα πιθανά οφέλη των φαρμάκων σε αυτό τον πληθυσμό πιθανόν ξεπερνούν τους κινδύνους για τους περισσότερους.

 

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη