Πολλοί έφηβοι και ενήλικες επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν κοινωνικές δυσκολίες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 140 ασθενείς με καρκίνο, 14-39 ετών. Οι ασθενείς απάντησαν σε ερωτήσεις όταν έμαθαν ότι είχαν καρκίνο και σε ένα και 2 χρόνια αργότερα.

Στις 3 περιόδους, οι ασθενείς με καρκίνο είχαν χειρότερη κοινωνική λειτουργία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Αν και σημειώθηκαν μικρές βελτιώσεις τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση, η κοινωνική ευχέρεια παρέμενε πολύ χαμηλότερη από αυτή του γενικού πληθυσμού 2 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η Olga Husson, του Radboud University Medical Center στην Ολλανδία, δήλωσε ότι η μείωση των σωματικών συμπτωμάτων και της ψυχικής δυσφορίας και η ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης με παρεμβάσεις την περίοδο μετά την αγωγή μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν τους επιζώντες να επανεντάσσονται καλύτερα.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχε χαμηλή κοινωνική λειτουργικότητα. Οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να έχουν σταματήσει την αγωγή-άρα δεν θεωρούνταν καρκινοπαθείς αλλά επιζώντες.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είχαν ανησυχίες για τα οικονομικά, την εικόνα σώματος, τους εργασιακούς στόχους, τις σχέσεις και τα σχέδια να αποκτήσουν παιδιά.

Ασθενείς με χαμηλή κοινωνική λειτουργικότητα είχαν περισσότερα σωματικά προβλήματα και υψηλότερα επίπεδα ψυχικής δυσφορίας. Ανέφεραν ότι έλαβαν και λιγότερη κοινωνική στήριξη.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών