Λονδίνο

Με δέκα χρόνια θετικής εμπειρίας από τη χρήση βιο-ομοειδών φαρμάκων, οι ιατρικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές ανά την Ευρώπη υιοθετούν πλέον σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για την υποστήριξη της χρήσης βιο-ομοειδών φαρμάκων και τη στροφή, με πρώτους τους ιατρούς, από τα φάρμακα αναφοράς στα βιο-ομοειδή. 

Τα βιο-ομοειδή προϊόντα αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία βελτίωσης της πρόσβασης σε βασικά, σωτήρια για τη ζωή, φάρμακα με τρόπο βιώσιμο για τα συστήματα υγείας, όπως παρουσιάστηκε στο 15ο Συνέδριο για τα Βιο-ομοειδή στο Λονδίνο.

Το χαρτοφυλάκιο των βιο-ομοειδών φαρμάκων πρόκειται να επεκταθεί στα 10 Βασικά φάρμακα με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό για την υγεία. Μεταξύ αυτών των φαρμάκων αρκετά αφορούν σε ογκολογικές θεραπείες.

Πρώτος σταθμός ήταν η έγκριση από την ΕΕ ενός βιο-ομοειδούς – της ριτουξιμάμπης (rituximab) – ως πρώτης γραμμής θεραπεία σε ογκολογικούς ασθενείς τον περασμένο Φεβρουάριο. Ανοίγουν έτσι νέοι ορίζοντες για καλύτερη πρόσβαση και καλύτερη υγεία.

 

Οι δαπάνες υγείας αυξάνονται συνεχώς ενώ η παγκόσμια δαπάνη σε αντικαρκινικά φάρμακα αγγίζει ήδη από το 2004 το κατώφλι των 100 δισ δολαρίων ΗΠΑ.

Οι ανισότητες που σχετίζονται με την πρόσβαση στα φάρμακα κατά του καρκίνου διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί λόγω δημογραφικών και άλλων παραγόντων που αυξάνουν την επίπτωση του καρκίνου στον πληθυσμό της ΕΕ.

Τα βιο-ομοειδή χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στην ιατρική πρακτική, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά, αυξάνοντας περαιτέρω την πρόσβαση των ασθενών στις βιολογικές θεραπείες και άλλες καίριες υπηρεσίες υγείας. Σε μια εποχή που ο προϋπολογισμός για δαπάνες υγείας είναι σε κάθε χώρα περιορισμένος, δεν πρέπει να αγνοεί κανείς τα οφέλη των βιο-ομοειδών.

Η Carol Lynch, Γενική Διευθύντρια Βιοφαρμακευτικών Προϊόντων της Sandoz και Πρόεδρος της Ομάδας  Βιο-ομοειδών Φαρμάκων του φορέα Medicines for Europe (Φάρμακα για την Ευρώπη), σχολίασε:

"Με την επικείμενη άφιξη ενός νέου κύματος βιο-ομοειδών φαρμάκων, πρέπει να βασιστούμε στην δεκαετή εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την επιτυχή χρήση βιο-ομοειδών φαρμάκων. 

Είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση και η γνωστοποίηση των ωφελειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων αποτελούν τον μοχλό για τη βελτίωση τόσο της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα όσο και της θεραπείας τους.

Η Ομάδα Βιο-ομοειδών Φαρμάκων ενθαρρύνει τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν ενεργή δράση με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμου περιβάλλοντος στο χώρο των βιο-ομοειδών ώστε να επιτευχθεί καλύτερη πρόσβαση των ασθενών του αύριο στα βιολογικά φαρμακευτικά προϊόντα".

Ο Jacek Glinka, Πρόεδρος του φορέα Medicines for Europe, τόνισε ότι "τα βιο-ομοειδή φάρμακα θα αλλάξουν τα δεδομένα στην αναζήτηση καλύτερης πρόσβασης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς φέρουν την κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν την έγκαιρη διάθεση των βιο-ομοειδών για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε βιολογικά φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και της βιωσιμότητας των εθνικών συστημάτων υγείας ".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο