Λέγεται ότι ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής αλλά μέρος της. Η λέξη, ακόμα καταφέρνει να φέρνει φόβο στους περισσότερους.

Πόσο όμως φοβόμαστε τον θάνατο; Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αν κάποιος είναι πολύ θρήσκος τότε ο θάνατος πιθανόν είναι το τελευταίο που φοβάται.

Ερευνητές του Oxford University, έφτασαν στο συμπέρασμα μετά από μελέτη της σχέσης μεταξύ άγχους του θανάτου και θρησκευτικών πεποιθήσεων σχετικά με 100 άρθρα που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1961 και 2014 που περιείχαν πληροφορίες για 26.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα στοιχεία σε συνδυασμό δείχνουν ότι υψηλότερα επίπεδα θρησκευτικού συναισθήματος συνδέονταν ασθενώς με χαμηλότερα επίπεδα άγχους για το θάνατο.

Οι επιδράσεις ήταν παρόμοιες είτε η έρευνα εστίαζε σε θρησκευτικές πεποιθήσεις, όπως πίστη στο Θεό και μετά θάνατο ζωή είτε θρησκευτική συμπεριφορά όπως προσευχή και εκκλησιασμό.

Η ανάλυση έδειξε ότι αν και εγγενώς θρήσκοι άνθρωποι είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους θανάτου όσοι ήταν εξωτερικώς θρήσκοι είχαν υψηλότερα επίπεδα.

Τα ευρήματα ήταν μεικτά στις έρευνες, με μόνο το 30% των επιδράσεων να δείχνουν το εύρημα.

Το 18% των ερευνών έδειξε ότι θρήσκοι άνθρωποι φοβόνταν περισσότερο το θάνατο σε σχέση με τους μη θρήσκους και περίπου μισές έρευνες δεν έδειξαν σχέση.

Η μεικτή εικόνα δείχνει ότι η σχέση μεταξύ πίστης και άγχους του θανάτου μπορεί να μην είναι σταθερή αλλά να διαφέρει από περιβάλλον σε περιβάλλον.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Religion, Brain and Behaviour.

 

Πηγές:
Religion, Brain and Behaviour.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]