Τα φάρμακα κατά της επιληψίας, που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους μπορεί να αυξήσουν τις σκέψεις για αυτοκτονία ή την αυτοκτονική συμπεριφορά, σύμφωνα με προειδοποίση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α.

Ο FDA ανέλυσε σχεδόν 200 έρευνες 11 φαρμάκων κατά της επιληψίας, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στην αγορά εδώ και δεκαετίες. Οι έρευνες παρακολούθησαν σχεδόν 28.000 ανθρώπους, οι οποίοι έλαβαν τα φάρμακα και 16.000 που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Πολύ σπάνιες ήταν οι αναφορές για ιδέες αυτοκτονίας. Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο αντιμετώπιζαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο. Ποσοστό 0,43% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο είχαν σκέψεις αυτοκτονίας ή τέτοια συμπεριφορά σε σχέση με ποσοστό 0,22% των ανθρώπων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συνολικά, 4 άνθρωποι από αυτούς που έλαβαν αντιεπιληπτικά φάρμακα αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν και κανένας από αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1.000 ασθενείς, περίπου δυο παραπάνω ασθενείς από αυτούς που ελάμβανα το φάρμακο είχαν σκέψεις για αυτοκτονία σε σχέση με τους άλλους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για ποικιλία ασθενειών πέραν της επιληψίας, για ημικρανίες και ψυχικές νόσους, όπως η διπολική διαταραχή, που από μόνες τους συνδέονται με κίνδυνο αυτοκτονίας.

Ο FDA ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο είχαν αυξημένο κίνδυνο, άσχετα από τη διάγνωσή τους αλλά ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για όσους έπασχαν από επιληψία.

Ο FDA άρχισε να ερευνά αν τα φάρμακα για την επιληψία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία το 2005. Αναλύθηκαν στοιχεία από 11 γνωστά αντιεπηληπτικά φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται τα Neurontin, της Pfizer, Tegretol της Novartis και Depakote της Abbott Laboratories', αν και ο Οργανισμός δήλωσε ότι εκτιμά πως ο κίνδυνος αφορά κάθε αντιεπιληπτικό σκεύασμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή