Ομάδα ερευνητών προειδοποίησε ενάντια στην έκθεση των παιδιών στο μόλυβδο, αναφέροντας ότι μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου και να διαταράσσει τη νοητική ανάπτυξη.

Ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA, έδειξαν ότι παιδιά με περισσότερα από 10 μικρογραμμάρια ανα decilitre στο αίμα, στην ηλικία των 11, είχαν κατά 4,25 μονάδες χαμηλότερο IQ στην ηλικία των 38.

Για κάθε αύξηση κατά 5 μικρογραμμάρια του μολύβδου στο αίμα των παιδιών, ένας χάνει περίπου 1,5 μονάδες στο IQ μέχρι την ηλικία τω 38, οδηγώντας σε χαμηλότατη κοινωνική λειτουργία στην ενήλικο ζωή.

Επίσης, το επίπεδο μολύβδου στο αίμα στα παιδιά συνδεόταν με χαμηλότερο κοινωνικό -οικονομικό επίπεδο δείχνοντας καθοδική κοινωνική κινητικότητα μετά την έκθεση στο μόλυβδο.

Ο Aaron Reuben, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση των παιδιών στο μόλυβδο μπορεί να συνδέεται με νοητικά και κοινωνικο-οικονομικά αποτελέσματα που εντοπίστηκαν 3 δεκαετίες νωρίτερα.

Ο Avshalom Caspi, πρόσθεσε ότι άσχετα από το πού αρχίζει κάποιος τη ζωή του, ο μόλυβδος εξασκεί καθοδική πορεία.

Επίπεδα στο αίμα 5 μικρογραμμαρίων ανα deciliter ενδεχομένως επίσης χαμηλώνουν το IQ.

Μελετήθηκαν 1.037 συμμετέχοντες από τη Νέα Ζηλανδία. Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις αίματος για 565 από αυτούς στην ηλικία των 11.

 

Πηγές:
JAMA,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα