Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν άσκηση υψηλής έντασης για τουλάχιστον 10 λεπτά καθημερινά, καθώς θα μπορούσε να τα βοηθήσει να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και μεταβολικών νόσων.

Η έρευνα έδειξε ότι η αντικατάσταση της άσκησης χαμηλής έντασης με σύντομες περιόδους έντονης άσκησης μπορεί ενδεχομένως να παράσχει σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη σε νέους με σχετικά μεγάλη περίμετρο μέσης και αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Ο Justin B. Moore, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση μέτριων ποσοτήτων έντονης άσκησης με μεγαλύτερου διαστήματος ελαφρά άσκηση μπορεί ενδεχομένως να έχει καρδιομεταβολικά οφέλη πάνω και πέρα από αυτά που δίνει η μέτρια δραστηριότητα και η αποφυγή της καθιστικής συμπεριφοράς.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 11.588 νέων, ηλικίας 4-18 ετών, που περιλήφθηκαν σε 11 έρευνες.

Οι ερευνητές εστίασαν σε αυτά τα αρχεία που περιλάμβαναν την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο άσκησης του παιδιού και τουλάχιστον ένα βιοδείκτη καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν η περίμετρος μέσης, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων γλυκόζης και ινσουλίνης.

Ο Moore πρόσθεσε ότι σχετικά σύντομη αλλά έντονη δόση άσκησης θα μπορούσε να γίνει μέρος συνταγής για παιδιά ώστε να πέτυχουν ή να διατηρήσουν την καρδιακή και μεταβολική υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

 

Πηγές:
Medicine & Science in Sports & Exercise.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη