Νέα έρευνα έδειξε ότι επιζώντες από όγκους στον εγκέφαλο στην παιδική ηλικία έχουν υψηλό σωματικό λίπος που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου, διαβήτη 2 και θανάτου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι αν και επιζώντες από όγκους στον εγκέφαλο κατά την παιδική ηλικία έχουν παρόμοιο ΔΜΣ με τα υγιή παιδιά που δεν έχουν καρκίνο, έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό γενικά, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά.

Ο Constantine Samaan, του McMaster University, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη 2 εμφανίζεται σχετικά νωρίς στους επιζώντες από όγκο στον εγκέφαλο στην παιδική ηλικία.

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να προγραμματίσει τον μελλοντικό κίνδυνο αυτών των νόσων και να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Τα προηγούμενα χρόνια, εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου οδήγησαν σε αυξημένο αριθμό παιδιών που επιζούν μετά τη διάγνωση του όγκου στον εγκέφαλο.

Ωστόσο αυτή η βελτιωμένη επιβίωση εξισορροπείται από τον υψηλό κίνδυνο παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται περαιτέρω παρακολούθηση για τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Ο Samaan πρόσθεσε ότι στοχευμένες θεραπείες και στρατηγικές πρόληψης χρειάζονται για την αντιμετώπιση πρώιμων παραγόντων κινδύνου για τη βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

 

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;