Ο FDA, ο αμερικανικός ΕΟΦ, ανακοίνωσε τη συσχέτιση ενθεμάτων μαστού και μίας σπάνιας μορφής λεμφώματος (του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος). Κυρίως η κακοήθεια αυτή εμφανίζεται σε περιοχές της κάψας που σχηματίζεται γύρω από το ένθεμα. Η διάγνωσή του μερικές φορές είναι τυχαία και γίνεται μετά την αφαίρεση και αντικατάσταση του ενθέματος.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον κ. Ευάγγελο  Φιλόπουλο,  Διευθυντή Κλινικής Μαστού στο  Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Αγιος Σαββας", αυτός ξεκαθάρισε ότι σωστή ιατρική σημαίνει  ο ασθενής  να ενημερώνεται πλήρως για τα υπέρ και τα κατά της επέμβασης που ετοιμάζεται να κάνει. Δεν σημαίνει κατά τον ίδιο, ότι σώνει και καλά θα πάει κάτι στραβά με το χειρουργείο, αλλά πρέπει να ξέρει το σύνολο των επιπτώσεων που ενδεχομένως μπορεί να έχει και αναλόγως να αποφασίζει. Σχετικά με τα ενθέματα, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, οι πιο ανώδυνες σχετικά συνέπειες για τον ασθενή είναι κάποια φλεγμονή, απόρριψη του ενθέματος ή να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από την άλλη, σημειώνει ο ίδιος σε αυτό που αναφέρει ο FDA, πρόκειται για σπάνια μορφή κακοήθειας, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να το γνωρίζουν (η σπανιότητα φαίνεται από το γεγονός ότι σε 1,8 εκατομμύρια γυναίκες με προσθετική στήθους στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 384 τέτοια περιστατικά). 

Οι συστάσεις που δίνει η FDA στις γυναίκες είναι οι ακόλουθες:

  • Πριν κάνετε την επέμβαση συνεννοηθείτε για τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες από αυτήν,
  • Παρόλο που η πάθηση είναι σπάνια, φαίνεται να αναπτύσσεται συχνότερα σε ενθέματα που δεν έχουν λεία επιφάνεια.
  • Αν έχετε ενθέματα δεν χρειάζεται να αλλάξετε το τρόπο ιατρικής παρακολούθησης σας.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού για το πώς να παρακολουθείτε τα ενθέματα. Αν παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Να κάνετε τον προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο και ενημερώστε τον ή την τεχνολόγο που κάνει την μαστογραφία για το ότι έχετε τοποθετήσει ενθέματα στο στήθος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου "Αττικόν" στην καταγγελία Καλλιάνου
Μ. Γιαννάκος: Ατυχής η δήλωση Καλλιάνου για το προσωπικό του νοσοκομείου "Αττικόν"
Συμμετοχή Γεωργιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες