Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γονάτου έχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων που απαιτούν νέα επέμβαση, αναφέρουν ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 15.000 ασθενών που υποβλήθηκαν είτε σε αντικατάσταση ισχίου είτε γονάτου μεταξύ 2000 και 2014.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος επανειλημμένων εγχειρήσεων για λοιμώξεις εντός 90 ημερών ήταν μόνο 0.71%.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν 1,2% για τους καπνιστές σε σύγκριση με 0,56% για τους μη καπνιστές.

Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι καπνιστές είχαν 80% υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές και με τους πρώην.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι για καπνιστές και πρώην καπνιστές ο κίνδυνος για επανεισαγωγής στο νοσοκομείο στις 90 ημέρες, που δεν αφορούσε επέμβαση, αυξανόταν με τον αριθμό των πακέτων των τσιγάρων που καπνίζονταν ανά ημέρα σε ορισμένα χρόνια. Το κάπνισμα ενός επιπλέον πακέτου την ημέρα, για μια δεκαετία, συνδεόταν με 12% αυξημένο κίνδυνο.

Ωστόσο η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο μεταξύ καπνίσματος και μεγαλύτερου κινδύνου επιπλοκών μετά από εγχείρηση στο γόνατο ή στο ισχίο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιώσουν αν η διακοπή του καπνίσματος πριν την αντικατάσταση αρθρώσεων μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Journal of Bone & Joint Surgery.

 

Πηγές:
The Journal of Bone & Joint Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα