Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ακολουθούν στην εγκυμοσύνη διατροφή με πολλά λιπαρά και σάκχαρα, που προκαλεί παχυσαρκία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικής βλάβης που ενδεχομένως επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, αναφέρουν ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι υψηλότερη από τη συνιστώμενη πρόσληψη λιπαρών και σακχάρων διαταράσσει τις μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν φυσιολογικά ως αποτέλεσμα της κύησης ώστε η μητέρα να χορηγεί κατάλληλα τις θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο.

Τέτοια διατροφή οδηγεί σε φτωχό μεταβολικό έλεγχο, πριν τον τοκετό, και καθιστά τη μητέρα πιο ευάλωτη σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου2 και η καρδιοπάθεια, καθώς και σε περαιτέρω συσσώρευση λίπους αργότερα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατάσταση έθετε σε κίνδυνο τη ροή θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο αλλάζοντας την ανάπτυξή του και το μεταβολισμό του σε σημαντικά στάδιο ανάπτυξης.

Η ερευνήτρια Amanda Sferruzzi-Perri, του University of Cambridge, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη είναι παράγοντας κινδύνου για επιπλοκές υγείας για τη μητέρα και το παιδί- στην εγκυμοσύνη και κατόπιν. Η νέα έρευνα δίνει στοιχεία για τους μηχανισμούς που δρουν στην εγκυμοσύνη οι οποίοι μπορεί να ευθύνονται.

Η έρευνα επίσης εξηγεί γιατί μωρά μητέρων που είναι παχύσαρκες ή ακολουθούν διατροφή που προάγει την παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη έχουν τάση για παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2 ως ενήλικες.

Στην έρευνα, η ερευνητική ομάδα έδωσε διατροφή με μεγάλες ποσότητες λιπαρών και σακχάρων σε εγκύους ποντικούς και αξιολόγησε την επίδραση στο μεταβολισμό της μητέρας και στα επίπεδα σωματικού λίπους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διατροφή έθετε σε κίνδυνο την ανοχή της μητέρας στη γλυκόζη και την ευαισθησία της στην ινσουλίνη.

Η ευαισθησία του ήπατος της μητέρας στην ινσουλίνη φάνηκε να αυξάνει, μειώνοντας περαιτέρω την παραγωγή γλυκόζης στην εγκυμοσύνη.

Ως αποτέλεσμα, η μητέρα δεν μπορούσε να ελέγχει επαρκώς τα επίπεδα γλυκόζης ή να παράγει αρκετή γλυκόζη ώστε να στηρίζει την κύηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Physiology.

 

Πηγές:
Journal of Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο