Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι άντρες με περισσότερα γκρίζα μαλλιά, ανεξάρτητα από ηλικία, έχουν τάση για υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Η Irini Samuel, του Cairo University, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ανεξάρτητα από την ηλικία, τα γκρίζα μαλλιά δείχνουν τη βιολογική ηλικία και θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικό σημάδι αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η Samuel δήλωσε ότι η αρτηριοσκλήρυνση και το γκριζάρισμα των μαλλιών συμβαίνουν με παρόμοιες βιολογικές οδούς και η εμφάνιση των 2 αυξάνει με την ηλικία.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο EuroPrevent 2017, και πραγματοποιήθηκε σε 545 ενήλικες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την εμφάνιση ασθενών με γκρίζα μαλλιά που είχαν στεφανιαία νόσο και αν αυτά ήταν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο.

Συλλέχτηκαν στοιχεία για παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία και ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υψηλό σκορ στο άσπρισμα των μαλλιών συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ανεξάρτητα από χρονολογική ηλικία και έδειχνε παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.

Ασθενείς με στεφανιαία νόσο είχαν στατιστικά σημαντικό υψηλότερο σκορ γκριζαρίσματος και υψηλότερη ασβεστοποίηση στη στεφανιαία, σε σχέση με όσους δεν είχαν στεφανιαία νόσο.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι χρειάζεται νέα έρευνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!