Νέα έρευνα έδειξε ότι οι εξάψεις σε νεότερες γυναίκες ενδεχομένως είναι σημάδι επερχόμενης αγγειακής δυσλειτουργίας, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα της North American Menopause Society, ανακάλυψε ότι γυναίκες μεταξύ 40 και 53 ετών με συχνές εξάψεις ενδεχομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Η καρδιοπάθεια είναι κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και εξάψεις αναφέρονται από το 70% των γυναικών πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Το ένα τρίτο αναφέρει συχνές ή σοβαρές.

Ερευνητές μελέτησαν 272 γυναίκες που δεν κάπνιζαν, 40-60 ετών, και ανακάλυψαν ότι η επίδραση που οι εξάψεις έχουν στα ενδοθηλιακά κύτταρα επιδρά στην ικανότητα των αγγείων να διαστέλλονται.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Menopause, δεν ανακάλυψε παρόμοια επίδραση σε μεγαλύτερες γυναίκες 54-60 ετών, δείχνοντας ότι οι εξάψεις που εμφανίζονται νωρίς μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τα ευρήματα μπορούν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στους παρόχους όσον αφορά την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιοπάθειας που έχει μια γυναίκα πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο