Η συναισθηματική σταθερότητα, η αποφασιστικότητα, ο αυτοέλεγχος, η αισιοδοξία και η ευσυνειδησία είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για ευτυχή υγιή ζωή.

Το εύρημα προέρχεται από έρευνα σε 8.000 ανθρώπους, 52 ετών και άνω, στη Βρετανία.

Ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ των 5 ικανοτήτων και καλύτερης υγείας, λιγότερων χρόνιων νόσων, λιγότερης κατάθλιψης, χαμηλότερης απομόνωσης και καλύτερης οικονομικής κατάστασης.

Ο Andrew Steptoe, δήλωσε ότι κανένα χαρακτηριστικό δεν ήταν πιο σημαντικό από άλλα αλλά η επίδραση εξαρτιόταν από τη συσσώρευση των ικανοτήτων.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων με τις λιγότερες από τις παραπάνω ικανότητες ανέφερε καταθλιπτικά συμπτώματα. Ποσοστό 3% των ανθρώπων με 4-5 ικανότητες είχε συμπτώματα κατάθλιψης.

Σχεδόν μισοί από αυτούς με τις λιγότερες ικανότητες δήλωσαν ότι είχαν υψηλά επίπεδα μοναξιάς. Στο μεταξύ, μόνο το 11% όσων είχαν 4-5 ικανότητες ζωής δήλωσαν ότι είχαν υψηλά επίπεδα μοναξιάς.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο όσων είχαν τις λιγότερες ικανότητες, δήλωσε ότι είχε φτωχή έως μέτρια υγεία έναντι 6% των ανθρώπων με 4-5 ικανότητες.

Ο ερευνητής κατέληξε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η διατήρηση αυτών των ικανοτήτων στην ενήλικο ζωή ενδεχομένως είναι σχετική με την υγεία και την ευεξία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η έρευνα δεν σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα