Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση αρχίζουν να έχουν συμπτώματα ότι κάτι συμβαίνει, 5 χρόνια πριν την έναρξη της νόσου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Neurology, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εξετάζουν για τη νόσο και να αρχίzουν νωρίτερα παρεμβάσεις σε νέα κατεύθυνση για να βρουν την αιτία της νόσου.

Ερευνητές του University of British Columbia στο Βανκούβερ, δήλωσαν ότι η απόδειξη ότι άνθρωποι με τη νόσο έχουν ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά τους 5 χρόνια πριν την έναρξη, είναι πολύ σημαντική, επειδή σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε πέρα από αυτά τα 5 χρόνια για να καταλάβουμε πώς προκαλείται η νόσος.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία 14.000 ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση για διάστημα 20 ετών και τα συνέκριναν με αυτά 72.000 ανθρώπων χωρίς τη νόσο.

Ερευνούσαν για πρώιμα συμπτώματα που μπορούν να δείχνουν την έναρξη  μιας νόσου. Τέτοια έχουν εντοπιστεί για άλλες νευρολογικές νόσους, όπως το Alzheimer και το Πάρκινσον.

Η αναγνώρισή τους έχει παράσχει στοιχεία για το πώς ενδεχομένως ξεκινούν οι νόσοι και έχει οδηγήσει σε νέες έρευνες για τα αίτια.

Πηγές:
Lancet Neurology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο