Η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας ενδεχομένως μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το στρες και τη φλεγμονή λόγω ηλικίας, που εκτιμάται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Alzheimer.

Τα ευρήματα ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν να εξηγηθούν τα οφέλη στη μνήμη που φαίνονται σε ανθρώπους που καταναλώνουν σκούρα σοκολάτα.

Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή αυξάνονται με την ηλικία και εκτιμάται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος Alzheimer.

Ερευνητές του University of California San Diego, έδειξαν ότι η επικατεχίνη, φλαβονοειδές που περιέχεται σε τροφές όπως η σκούρα  σοκολάτα, μείωσε το οξειδωτικό στρες και τη νευροφλεγμονή σε ποντικούς.

Αγωγή 2 εβδομάδων με επικατεχίνη, όχι μόνο κατέστειλε τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και της νευροφλεγμονής που θα είχαν αυξηθεί φυσιολογικά στους ποντικούς, αλλά βελτίωσε και τη μνήμη και τα επίπεδα άγχους.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα της επικατεχίνης να μετριάζει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή του ιππόκαμπου, οδηγώντας σε βελτιωμένα επίπεδα μνήμης και άγχους.

Αρσενικοί ποντικοί ακολούθησαν αγωγή δυο εβδομάδων και συλλέχτηκαν δείγματα των εγκεφάλων τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μοναδική ικανότητα της επικατεχίνης να μετριάζει τη νευροφλεγμονή, οδηγώντας σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό