Ερευνητές του Imperial College London, προβλέπουν την ηλικία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου, για να διαπιστώσουν αν έχει κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Συνδύασαν μαγνητική τομογραφία, με αλγόριθμο μηχανών μάθησης, για να εκπαιδεύσουν υπολογιστές να δώσουν την προβλεπόμενη ηλικία του εγκεφάλου ανθρώπων, με βάση τον όγκο του εγκεφαλικού ιστού.

Ο Dr. James Cole, δήλωσε ότι ανακαλύφθηκε τρόπος πρόβλεψης της ηλικίας του εγκεφάλου ενός ανθρώπου με βάση τη μαγνητική τομογραφία.

Πρόσθεσε ότι η μέθοδος χρησιμοποίησε τη διαφορά μεταξύ χρονολογικής ηλικίας και της προβλεφθείσας ηλικίας του εγκεφάλου, ως δείκτη ατροφίας του εγκεφάλου λόγω γήρανσης.

Αν ο εγκέφαλος κάποιου προβλέπεται γηραιότερος από την πραγματική του ηλικία, τότε αυτό δείχνει ότι κάτι αρνητικό μπορεί να συμβαίνει.

Η τεχνική μετρά τον όγκο του εγκεφάλου και υπολογίζει την απώλεια λευκής και φαιάς ουσίας.

Ο Cole στη συνέχεια δοκίμασε την τεχνική σε μαγνητικές εξετάσεις  περισσότερων των 2.000 υγιών εγκεφάλων, με αποτέλεσμα να προκύψουν χάρτες που μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια την ηλικία ενός ανθρώπου.

Ερευνητές δοκίμασαν την τεχνική σε 669 ηλικιωμένους άνω των 70 στη Σκοτία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η διαφορά μεταξύ της ηλικίας του εγκεφάλου ενός ανθρώπου και της πραγματικής ηλικίας τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος φτωχής ψυχικής και σωματικής υγείας και πρόωρου θανάτου.

Συμμετέχοντες των οποίων η ηλικία του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερη από τη χρονολογική ηλικία είχαν χειρότερη επίδοση σε συνήθεις εξετάσεις υγιούς γήρανσης, περιλαμβανομένων της ικανότητας των πνευμόνων, της ταχύτητας βάδισης και της δύναμης της λαβής.

Συμμετέχοντες με πιο γερασμένο εγκέφαλο ήταν στατιστικά πιο πιθανό να πεθάνουν πριν τα 80 και είχαν μέση διαφορά μεταξύ της ηλικίας του εγκεφάλου και της χρονολογικής ηλικίας 8 ετών στους άντρες και 2 στις γυναίκες.

Μακροπρόθεσμα, θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να το κάνουμε με αρκετή ακρίβεια, ώστε να πραγματοποιείται σε ατομικό επίπεδο, είπε ο ερευνητής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry. 

Πηγές:
Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις