Τα ασταθή χρωμοσώματα στους κακοήθεις όγκους του πνεύμονα αυξάνουν την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου μετά την εγχείρηση, ανέφεραν ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν τις νέες πληροφορίες για να προβλέψουν την υποτροπή του καρκίνου στον πνεύμονα πολύ πριν τον εντοπίσουν οι συνήθεις εξετάσεις.

Η έρευνα περιέλαβε 100 ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από τη διάγνωση, στην εγχείρηση και στην ίαση ή στην υποτροπή.

Ασθενείς με υψηλό ποσοστό ασταθών χρωμοσωμάτων στους όγκους είχαν πάνω από τετραπλάσιο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου ή θανάτου από τη νόσο εντός 2 ετών.

Ο Charles Swanton πιστεύει ότι τα στοιχεία θα βοηθήσουν τις ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως να απαντήσουν περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη βιολογία του καρκίνου του πνεύμονα.

Τα ασταθή χρωμοσώματα βρίσκονται πίσω από τη γενετική ποικιλομορφία των όγκων, δήλωσαν ερευνητές.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτό που προκαλεί την εξέλιξη του όγκου και απόκτησαν στοιχεία για τις βιολογικές διαδικασίες που καθαρίζουν την εξέλιξη της νόσου.

Ανακάλυψαν επίσης ότι εξετάσεις αίματος για ασταθή χρωμοσώματα θα μπορούσαν να εντοπίσουν ασθενείς με υψηλό κίνδυνο υποτροπής μέχρι 1 χρόνο πριν το αποκαλύψουν οι απεικονιστικές εξετάσεις.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν και στη διαπίστωση του πώς ανταποκρίνεται στη θεραπεία ο καρκίνος του πνεύμονα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine and Nature.

Πηγές:
New England Journal of Medicine and Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο