Νέα έρευνα του University of California στο Riverside δείχνει ότι προκύπτουν πολλά θετικά από τις ανησυχίες κάποιου ανθρώπου.

Ερευνητές ανακάλυψαν το ρόλο της ανησυχίας στο να παρακινεί προς προληπτική και προστατευτική συμπεριφορά. Η ανησυχία μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων.

Η Katie Sweeney, δήλωσε ότι παρά την αρνητική τους φήμη δεν είναι όλες οι ανησυχίες μάταιες ή καταστροφικές.

Έχουν οφέλη, καθώς δρουν ως ‘’συναισθηματικό μαξιλάρι ασφαλείας’’.

Η έρευνα έδειξε ότι η ανησυχία συνδέεται με ανάρρωση από τραυματικά γεγονότα, προσαρμοστική συμπεριφορά και σχεδιασμό και ανάρρωση από την κατάθλιψη. Άνθρωποι που αναφέρουν μεγαλύτερη ανησυχία ενδεχομένως έχουν καλύτερη επίδοση στη δουλειά ή στο σχολείο, αναζητούν περισσότερες πληροφορίες αντιδρώντας σε στρεσογόνα γεγονότα και είναι πιο πετυχημένοι στην επίλυση προβλημάτων.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανησυχία χρησίμευε ως στοιχείο ή προειδοποίηση ότι μια κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί δράση. Ανακάλυψαν ότι η ανησυχία παρακινεί τους ανθρώπους να δράσουν και να βρουν τρόπους να μειώσουν την ανησυχία τους.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η ανησυχία μπορεί να οδηγήσει σε προληπτική για την υγεία συμπεριφορά. Για παράδειγμα, η ανησυχία για εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα χρήσης αντηλιακού.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η ανησυχία μπορεί να ωφελήσει τη συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου χρησιμεύοντας ως συναισθηματικό σημείο αναφοράς και ‘’μαξιλάρι’’ στην περίπτωση που κάποιος προετοιμάζεται για το χειρότερο.

Η Sweeny δήλωσε ότι υπερβολικά επίπεδα ανησυχίας είναι επιβλαβή για την υγεία. Θέλει να καθησυχάσει αυτόν που ανησυχεί και νιώθει αβοήθητος –ο σχεδιασμός και η προληπτική δράση δεν είναι άσχημα. Η σωστή ποσότητα ανησυχίας είναι πολύ καλύτερη από την έλλειψη ανησυχίας, δήλωσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό

 

Πηγές:
Social and Personality Psychology Compass.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD