Ερευνητές του iMM Lisboa, με επικεφαλής τον Luís Graça, ανακάλυψαν κυτταρικό μηχανισμό πίσω από την ανάπτυξη αυτοάνοσων νόσων.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων. Ωστόσο, αναποτελεσματική και ανεξέλεγκτη άμυνα μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες βλάβες και σε αυτοανοσία.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, προστίθεται σε προηγούμενες παρατηρήσεις της ίδιας ομάδας, που ανακάλυψε ότι συγκεκριμένο είδος κυττάρων ρυθμίζει την παραγωγή αντισωμάτων.

Η ομάδα υπέθεσε ότι υπήρχε πιθανόν διαχωρισμός των εργασιών μεταξύ διαφόρων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος- αυτών που συμβάλλουν στην παραγωγή αντισωμάτων (Τ βοηθητικά) και αυτών που σταματούν την παραγωγή αντισωμάτων (Τ ρυθμιστικά) έναντι των ιστών.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν πειραματικές μεθοδολογίες που τους επέτρεψαν να εντοπίσουν τους μοριακούς στόχους που οδηγούν στη δημιουργία αντισωμάτων, στα δυο είδη κυττάρων.

Η ανάπτυξη αυτοαντισωμάτων είναι από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη αρκετών αυτοάνοσων νόσων, όπως ερυθηματώδους λύκου ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το να μπορέσουν οι ερευνητές να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα κύτταρα που ρυθμίζουν την παραγωγή των αντισωμάτων και που καταστέλλουν τις δράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος ενδεχομένως οδηγεί στην ανάπτυξη νέων μορφών διάγνωσης ή αγωγής, περιλαμβανομένων πιο αποτελεσματικών εμβολίων.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα