Ερευνητές του Ben-Gurion University ανακάλυψαν ότι μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που υποβλήθηκαν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ειδών παιδιατρικού καρκίνου και νεοπλασμάτων.

Σύμφωνα με την American Cancer Society, τα πιο συχνά παιδιατρικά νεοπλάσματα είναι η λευχαιμία, όγκοι στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη, όγκοι Wilms, νευροβλάστωμα και λέμφωμα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Obstetrics & Gynecology, πραγματοποιήθηκε σε μωρά μεταξύ 1991 και 2013, που παρακολουθήθηκαν ως την ηλικία των 18.

Από τα 242.187 νεογέννητα της έρευνας, 237.863 (98.3%) συνελήφθησαν με φυσιολογικό τρόπο, 2.603 (1.1 %) μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και 1.721 (0.7%) μετά από πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας. που διήρκεσε 10,6 χρόνια, διαγνώστηκαν 1.498 νεοπλάσματα (0.6 %).

Το ποσοστό εμφάνισης νεοπλασμάτων ήταν υψηλότερο στα παιδιά μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση (1.5/1000) και λίγο χαμηλότερο για παιδιά που συνελήφθησαν μετά από πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας (1.0/1000) έναντι .59/1000 που συνελήφθησαν φυσιολογικά.

Η έρευνα καταλήγει ότι η σχέση μεταξύ εξωσωματικής γονιμοποίησης και παιδιατρικών νεοπλασμάτων και κακοηθειών είναι σημαντική, δήλωσε ο καθηγητής Sheiner. Με αυξημένα νούμερα παιδιών που συλλαμβάνονται μετά από αγωγές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι σημαντικό να παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους.

Πηγές:
American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;